Manastirea Antim din Bucuresti a intrat in reparatii: schimbarea acoperisului, a infrastructurii, consolidarea zidurilor, spalarea picturii si innoirea pavajului din curte. Staretul sfantului locas, protosinghelul Mihail Stanciu ne-a raspuns la cateva intrebari.
Jurnalul National: In biserica manastirii, dar si in afara ei se afla schele pentru reparatie. Ce lucrari urmeaza sa se faca la manastirea Antim si cat timp estimati ca vor dura? Ce costuri implica?
Protosinghel Mihail Stanciu: Am inceput initial sa curatam pictura bisericii mari, dar am descoperit sub stratul de praf si fum de pe peretii laterali fisuri si crapaturi, unele chiar serioase. Astfel, am pornit la consolidarea moderna a zidurilor laterale si la schimbarea acoperisului, lucrari care acum sunt deja incheiate. Continuam cu pictura, prima turla fiind si ea gata restaurata. De asemenea, lucram si la schimbarea infrastructurii electrice si de incalzire a bisericii, a canalizarii si a pavajului cu piatra de granit din curte, care speram ca va pune si mai mult in valoare frumusetea arhitecturii brancovenesti a bisericii. Cu binecuvantarea si sfatul Parintelui Patriarh Teoctist si mai ales prin implicarea curajoasa a Prea Sfintitului Vincentiu Ploiesteanu, am purces la acest drum al innoirii manastirii, deloc usor.
Lucrarile, gata inainte de Pasti
Estimarile financiare ale lucrarilor sunt undeva peste 12 miliarde de lei. Speram, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa terminam lucrarile exterioare in cel mult o luna, iar pictura inainte de Sfintele Pasti de anul viitor. Ma bucur, insa, si multumesc credinciosilor care ne sustin si ei pe noi in acest demers ca nu au plecat din sanul comunitatii noastre, ci sunt alaturi de biserica noastra ca niste fii fideli mamei lor care i-a odihnit si ajutat ani de-a randul. Candva, Manastirea Antim era un centru de raspandire a culturii bisericesti, iar apoi a jucat un rol important prin initierea aici a miscarii "Rugul aprins". Astazi ce credeti ca asteapta credinciosii de la acest spatiu spiritual si ce li se ofera?
Manastirea Antim are, atat prin situarea ei in mijlocul cetatii, cat si prin randuiala sa specifica, o misiune culturala si sociala. Ea nu este doar un centru liturgic al comunitatii, ca toate bisericile si manastirile de altfel, ci si, potrivit Asezamantului Sfantului Antim, un loc inalt care raspandeste in lume lumina lui Hristos prin rugaciune, invatatura si milostenie. Si "Rugul Aprins" a fost o lucrare dumnezeiasca si omeneasca totodata de luminare si de intarire in credinta a poporului, mai ales pentu viitor. Aceasta ne obliga si pe noi la o angajare mai atenta in problemele credinciosilor, ramanand insa in randuiala noastra monahala. Rugaciunile, sfaturile, lamuririle teologice, incurajarile si chiar ajutorul material pe care le primesc credinciosii aici sunt, cred, ceea ce si ei asteapta sa primeasca de la Dumnezeu prin slujitorii Lui.
Cati calugari are obstea manastirii si care sunt ascultarile lor?
In prezent, obstea Manastirii Antim este formata din 9 vietuitori, 8 monahi si un frate (novice). Unii suntem ieromonahi, adica preoti calugari, si ascultarea lor principala este slujirea liturgica si spovedania credinciosilor. Ierodiaconii, adica diaconii calugari, au si ei ascultarea liturgica si cantarea la strana. Prin rotatie, insa, preluam fiecare ascultari legate de bunul mers administrativ al obstei: aprovizionare, curatenie, bucatarie, gradinarit, intampinarea si catehizarea pelerinilor. Ca in orice familie, viata merge inainte si fiecare are contributia sa la dezvoltarea ei atat in plan duhovnicesc, cat si material.
Michelangelo a pictat o femeie bolnavă de cancer în Capela Sixtină. Experţii lansează o nouă teorie revoluţionară
Citește pe Antena3.ro
Ispite... dezbracate
Cum este viata intr-o manastire aflata in mijlocul Capitalei?
Nu este usoara, oricum. Problemele ce apar in viata obstei noastre sunt aproape ca cele din oricare alta manastire. Evident, si noi care traim aici avem bucurii spirituale care compenseaza si coplesesc lipsurile sau amaraciunile incercarilor. Rugaciunea si paza mintii si a simturilor trebuie, insa, intensificate mai mult intr-o manastire din oras decat atunci cand vietuiesti in mijlocul naturii. Faptul ca in oras relationezi cu o lume pestrita sub multe aspecte te expune pe tine, ca monah, la multe ocazii de a-ti schimba starea sufleteasca. Vara, mai ales, ispitele vin mult mai dezbracate. Totusi, mangaierile si intelegerile duhovnicesti reprezinta o hrana zilnica pentru toti cei ce se nevoiesc in ascultarea de Dumnezeu si de Biserica.
Saptamana aceasta a fost sarbatorit Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Cat de actuala este pentru noi, cei de azi, jertfa Sfantului Antim?
Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ca un adevarat pastor duhovnicesc, si-a marturisit credinta vie in Dumnezeu nu doar prin jertfa sa martirica din finalul vietii, ci si, mai ales, prin jertfa sa de fiecare zi pe altarul rugaciunii catre Dumnezeu si al slujirii oamenilor spre mantuire. El a fost si este un sfesnic luminos al Bisericii Ortodoxe Romane, viata si invataturile sale ramanand un model vrednic de urmat de catre toti credinciosii, si clerici, si mireni.
Sfantul Antim s-a implicat in viata cetatii, mustrand pacatele si abuzurile conducatorilor, invatand cuvintele vietii crestine si lucrand cu tot dorul la infrumusetarea credintei poporului. Rugaciunile, traducerile cartilor de cult, tiparirea si raspandirea cartilor de folos, sfaturile si povatuirile sale, milosteniile sale nenumarate facute celor nevoiasi, ridicarea si restaurarea multor biserici si manastiri constituie jertfa lui vie pentru Dumnezeu si pentru oameni. Din acest motiv ea este mereu actuala.
ROST
"Manastirea Antim nu este doar un centru liturgic al comunitatii, ci si un loc inalt ce raspandeste in lume lumina lui Hristos prin rugaciune, invatatura si milostenie" - Parintele Mihail Stanciu, staretul Manastirii Antim
"Manastirea Antim nu este doar un centru liturgic al comunitatii, ci si un loc inalt ce raspandeste in lume lumina lui Hristos prin rugaciune, invatatura si milostenie" - Parintele Mihail Stanciu, staretul Manastirii Antim