x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manele şi grătare la Costeşti: Mii de ţigani petrec de ziua lor

Manele şi grătare la Costeşti: Mii de ţigani petrec de ziua lor

08 Sep 2011   •   07:42
Manele şi grătare la Costeşti: Mii de ţigani petrec de ziua lor

Mii de tigani din toata tara se intalnesc astazi in comuna valceana Costesti, pentru a sarbatori ziua de Sfanta Marie Mica, dar si Ziua Nationala a Romilor. Evenimentul are o traditie de mai bine de treizeci de ani, iar tiganii se aduna pentru a-si etala averile adunate peste an si pentru a se ospata cu bucate alese.

Dupa rugaciunea si slujba religioasa de la manastire, tiganii caldarari, argintari si gaborii vor ajunge in poiana din Costesti, unde isi vor etala bogatiile: masini de lux, salbe de aur, inele,ghiuluri si lanturi din metale pretioase, vor intinde o masa mare si se vor ospata cu bucate alese: sarmalute, carnati la ceaun, friptura la protap, dar si cu vin, tuica si fructe.

La manifestare, sunt asteptati sa vina si liderii romilor regele Cioaba si imparatul Iulian, precum si lautari si manelisti. 130 de jandarmi de la Jandarmeria Valcea si Gruparea Mobila de Jandarmi Craiova vor asigura ordinea.

Festivalul de la Costesti a devenit celebru in 2009 cand i-a avut oaspeti pe Traian si Maria Basescu. Presedintele tarii chiar a dansat pe ritmuri tiganesti. Maria Basescu a primit cadou de la Bercea Mondial un medalion de aur si un costum tiganesc pe care l-a si purtat.



Traditia intalnirii de la Costesti este veche de mai bine de trei decenii, de cand un bulibasa batran si bolnav din Gorj s-a rugat la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, care se afla la Manastirea Bistrita din zona, sa ii ierte pacatele si sa moara. Tiganii povestesc ca dupa ce batranul bulibasa a terminat rugaciunea si a iesit pe poarta manastirii a murit.

Tiganii vin de atunci de Sfanta Maria Mica sa se roage mai intai la moastele sfantului, pentru sanatate si prosperitate, dupa care isi intind corturile si mesele in campia din satul Bistrita, unde impreuna cu bulibasii petrec cu vinuri si bauturi scumpe, pui, curcani, miei si purcei la protap, sarmale, carnati si fructe.

×