x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Manifest pentru salvarea părului" / Românii se tem de chelie

"Manifest pentru salvarea părului" / Românii se tem de chelie

15 Mai 2009   •   00:00
"Manifest pentru salvarea părului" / Românii se tem de chelie

Cel puţin două persoane ajung săptămânal la medic, întrucât pierd mult păr şi se tem de alopecia (chelie), iar trei bărbaţi din cinci încep să chelească de tineri, de cele mai multe ori cauzele acestei suferinţe putând fi tratate cu medicamente sau produse locale, fiind însă şi situaţii incurabile.

"În mod normal, o persoană pierde aproximativ 50-100 de fire de păr pe zi. Acest lucru este normal având în vedere faptul că părul nu are o durată lungă de viaţă. După ce firul de păr cade, este înlocuit de un altul. Dacă în schimb se observă o cădere foarte accentuata de fire de păr, mai ales dacă creşterea unor noi fire nu mai are loc, atunci se poate vorbi de alopecie", a explicat medicul Rodica Olteanu de la Spitalul Clinic Colentina, citat de Mediafax.

Potrivit medicului, bulbul sau rădăcina firului de păr este hrănită şi irigată cu sânge care transportă oxigen şi substanţe nutritive esentiale pentru creşterea firului de păr. Acesta este acoperit de cheratină, o substanţă care îi conferă duritate, strălucire şi supleţe.

Cauzele formarii cheliei sau al debutului alopeciei pot fi genetice, însă nu în sensul moştenirii acestei caracteristici de la părinti sau bunici, ci prin natura sexului persoanei - bărbaţii fiind mai predispuşi. Cel mai adesea însă, alopecia este determinată fie de cauze hormonale, alimentaţie defectuoasă şi lipsa din organism a nutrienţilor necesari pentru reînnoirea părului, pielii şi a unghiilor, boli interne (boli ale tioridei, ale rinichilor, circulaţie periferică defectuoasă, cancer, ca urmare a chimioterapiei), dar şi afecţiuni externe, cum ar fi dermatomicozele.

De multe ori se poate produce căderea părului din cauza stresului. Un şoc psihic puternic poate determina o cădere masivă a părului, aşa cum poate avea loc şi albirea bruscă a firelor de păr.

În cazul bărbaţilor, un factor care coordoneaza pilozitatea este testosteronul, hormonul masculin. Acesta, împreună cu alţi doi hormoni androgini, sunt în mare parte responsabili de căderea părului la barbaţi, a adăugat doctorul Rodica Olteanu. Trei din cinci bărbaţi încep să-şi piardă părul de tineri.

Pentru a preveni căderea părului pot fi folosite produse care pot stimula creşterea firului de par, oxigenarea pielii capului şi care să prevină pierderea rădăcinii firului de păr, precum amestecurile de frunze de nuc, rostopască, gălbenuş de ou, tătăneasă. De asemenea, pot fi făcute cure interne cu orz şi grâu încolţit.

"Uleiul de măsline, curele cu vitamine şi reechilibrarea alimentaţiei, prin aport de seleniu, zinc, cupru, derivaţi de drojdie, stimularea circulatiei periferice (membre, cap), băile de aburi pentru a desfunda porii scalpului şi a permite oxigenarea firelor de păr, sunt procedee care cer timp pentru a da rezultate, dar care pot preveni cu succes apariţia cheliei. Totodată există o gamă completă de produse împotriva căderii părului, revalid, care conţine capsule (un compex de vitamine aminoacizi, proteine, minerale şi oligoelemente cu valoare biologică ridicată), un tonic (cofeină, extrcat de ovăz şi proteine din grâu), dar şi şampon şi balsam", a adăugat medicul Rodica Olteanu. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: observator păr parului