x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: 634 de tone de ajutoare au fost distribuite populaţiei sinistrate

MApN: 634 de tone de ajutoare au fost distribuite populaţiei sinistrate

de Mediafax    |    17 Feb 2012   •   17:31
MApN: 634 de tone de ajutoare au fost distribuite populaţiei sinistrate

Elicoptere si autocamioane militare au distribuit, pana vineri la pranz, de la inceputul operatiunilor de sprijin umanitar, 634 tone de alimente, apa si haine populatiei izolate din 149 localitati din centrul si sudul tarii, in baza solicitarilor de la administratia publica locala, informeaza MApN.

Ministerul precizeaza ca personalul acestuia continua sa actioneze, vineri, pentru transportul alimentelor si bunurilor de stricta necesitate si ajutorarea persoanelor aflate in localitati afectate de ninsorile abundente.

"Astfel, au fost executate 239 de misiuni umanitare, dintre care 175 cu autocamioane DAC 665 T, 12 transporturi cu aeronave C-27J Spartan, trei cu aeronava C-130 Hercules si 57 cu elicoptere IAR-330 PUMA. Ajutoarele umanitare au fost oferite de persoane fizice si juridice, de asociatii si patronate ale producatorilor din industria alimentara, precum si de personalul armatei, in centrele de colectare deschise de Ministerul Apararii Nationale in Bucuresti si in garnizoane de pe cuprinsul intregii tari. Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, din ordinul ministrului Apararii Nationale Gabriel Oprea, a planificat si astazi, 17 februarie, zboruri cu aeronave C-130 Hercules si C-27J Spartan pentru a prelua 19 tone de produse alimentare aflate in centrul de tranzit de la Timisoara. Acestea vor fi transportate de pe aeroportul din Timisoara la Bucuresti, de unde vor fi distribuite, terestru sau aerian, catre populatia aflata in localitatile afectate de ninsori", se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

MApN mentioneaza ca trei elicoptere IAR-330 PUMA de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni au transportat, vineri, 2,8 tone tone de alimente la Manastirea Carnu si in localitatea Cosirna, din judetul Buzau. De asemene, alte trei elicoptere IAR-330, apartinand Flotilei 86 Aeriana de la Fetesti, au transportat peste trei tone de alimente de la aeroportul Mihail Kogalniceanu catre localitatile Frecatei, Ciocile si Marasu din jud. Braila. De la Flotila 95 Aeriana de la Bacau, trei elicoptere IAR-330 PUMA au transportat 2,6 tone de alimente catre localitatile Magura, Bahnele si Gura Calitei, din judetul Vrancea.

O aeronava C-27J Spartan de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni a facut un zbor umanitar, de la Cluj-Napoca la Bucuresti, pentru salvarea vietii unei persoane care a necesitat tratament medical de urgenta in Capitala. Trei elicoptere IAR-330 PUMA sunt pregatite la Otopeni, Bacau si Mihail Kogalniceanu, pentru a executa misiuni de evacuare medicala de urgenta, mentioneaza Ministerul.

Detasamente de militari apartinand Diviziilor 1, 2 si 4 Infanterie transporta, vineri, cu 36 de autocamioane, 86 tone de alimente si produse de stricta necesitate, din centrele de colectare ale armatei, catre localitati din judetele Buzau, Vrancea, Ialomita, Calarasi, Prahova si Giurgiu. Armata a intervenit si actioneaza in continuare, terestru si naval, in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, pentru salvarea vietilor puse in pericol si pentru deszapezirea cailor de acces. Astfel, in jud. Buzau, detasamente de militari din Divizia 2 Infanterie actioneaza, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea cailor de acces din zona localitatilor Sageata, Tintesti, Cilibia, Pogoanele, Scarlatesti, iar intre localitatea Cilibia si C.A. Rosetti, militarii au actionat pentru deszapezirea caii ferate", precizeaza MApN.

Ministerul informeaza ca in judetul Braila, militari din cadrul Brigazii 10 Geniu si Diviziei 2 Infanterie actioneaza pentru deblocarea cailor de acces si deszapezirea locuintelor din satul Odaieni, din comuna Ciocile.

"Militari din Batalionul 235 sprijin Logistic din Targoviste au transportat cu doua autocinsterne apa potabila pentru locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni. Remorcherul maritim de salvare «Grozavul» continua operatiunea de spargere a ghetii pe canalul navigabil al Dunarii, intre porturile Tulcea si Sulina, urmand sa incheie misiunea in noaptea de vineri spre sambata. Ministerul Apararii Nationale monitorizeaza situatia din tara, prin structura de specialitate a Statului Major General, si are pregatiti in permanenta 8.000 de militari si aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apararii Nationale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgenta in sprijinul autoritatilor publice locale si centrale, in limitarea efectelor ninsorii si viscolului si salvarea vietilor omenesti", se mai arata in comunicat.

×