x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: Exerciții militare multinaționale, în România

MApN: Exerciții militare multinaționale, în România

17 Mai 2019   •   23:41
MApN: Exerciții militare multinaționale, în România
Sursa foto: Spc. Craig Carter/Training Support Activity Europe

Aproximativ 8.000 de militari din șase țări (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, România, Ungaria și Statele Unite) vor participa, în perioada 3-24 iunie, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2019” (SG19), condus de Forțele Terestre ale SUA din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei române, anunță un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Exercițiul se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei.

„SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate, în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa”, se arată în comunicatul MApN.

„Activitățile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum și activități cu specific medical”, mai precizează MApN.

„Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciții naționale și multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere(Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 vor reprezenta Armata României”, adaugă aceeași sursă.

SG 19 și exercițiile conexate planificate pe teritoriul țării noastre se vor desfășura, în principal, în poligoanele de instruire și zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Bordușani.

Exercițiul se organizează anual, începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu anul 2017, „Saber Guardian” a devenit un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

 

×
Subiecte în articol: MApN