x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN, parte civilă în dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla

MApN, parte civilă în dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla

12 Mar 2009   •   00:00

Judecătorii militari au decis, astăzi, introducerea Ministerului Apărării Naţionale ca parte civilă în dosarul în care unsprezece militari sunt judecaţi în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, magistraţii urmând să hotărască şi referitor la eliberarea provizorie a doi inculpaţi, scrie Mediafax.



La termenul de astăzi, Tribunalul Militar Bucureşti a amânat judecarea dosarului de fond, după ce unul dintre inculpaţi, caporalul Marian Constantin Danciu a cerut termen pentru angajarea unui avocat. Totodată, instanţa a dispus ca Ministerului Apărării Naţionale să fie parte în dosar. Pe de altă parte, la termenul următor, instanţa va lua în dezbatere cererea formulată de avocatul lui Marius Tudorache privind secretizarea tuturor şedinţelor de judecată în acest proces, pe motiv că, în timpul acestora se vor discuta aspecte care ţin de siguranţa naţională. Dezbaterile au fost amânate pentru 26 martie. Tot astăzi, instanţa militară va judeca, într-un alt dosar, cererile de eliebrare provizorie sub control judiciar formulate de Dinu Marian şi Marian Tudorache.
Unsprezece militari au fost trimişi în judecată, în 2 martie, în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, pentru furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Astfel, au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache - pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea - pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică - pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, toţi arestaţi preventiv.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, cercetaţi în arest preventiv, precum şi caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă - pentru călcare de consemn. "Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că inculpaţii Tudorache Marius, Gagea Ionuţ Nicolae şi Petrică Ion au sustras, prin efracţie, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla, cauzând prin aceasta o perturbare deosebit de gravă a activităţii celor două unităţi militare", se arată în comunicat. Procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor. De asemenea, sergentul ar fi determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă. Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore. Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.

×
Subiecte în articol: romania