Toate recursurile în dosarul ai căror protagonişti sunt membrii Clanului Clămparu au fost respinse azi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (instanţa supremă), ca nefondate. Aşa se face că Ioan Clămparu rămâne cu pedeapsa de 13 ani de închisoare, pe care a primit+o de la magistraţii Curţii de Apel Alba+Iulia, în martie anului trecut.
Ioan Clămparu şi ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat, printre care se află şi locotenenţii lui, au fost judecaţi pentru crimă organizată, proxenetism, spălare de bani şi fapte cu violenţă. Reamintim că după rejudecarea dosarului, Curtea de Apel Alba+Iulia a decis în 12 martie 2010, condamnarea membrilor clanului Clămparu la pedepse cu închisoarea între cinci şi 13 ani, în majoritatea cazurilor pedepsele fiind majorate faţă de cele date de instanţa de fond + Tribunalul Sibiu, care în iunie 2008 acordase pedepse între cinci şi nouă ani şi jumătate. Procesul a început iniţial la Bucureşti în 2004, dar a fost strămutat după ce avocaţii acuzaţilor au susţinut că judecătorii bucureşteni ar putea fi influenţaţi de declaraţiile făcute pe marginea acestui caz. Fostul procurorul general al României Ilie Botoş îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania şi are legătură cu gruparea condusă de fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru. Preşedintele Traian Băsescu indica dosarul Clămparu ca fiind un eşec în combaterea criminalităţii, susţinând că zona operativă a justiţiei este cea care se confruntă în continuare cu unele dificultăţi, iar din vicii de procedură infractorii sunt scăpaţi.
Ioan Clămparu este dat în urmărire internaţională din martie 2003 şi potrivit INTERPOL, el s-ar ascunde pe teritoriul Europei şi sub numele de Robert Wieciorkiewicz. Membri ai filierei conduse de Clămparu au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia. După cum Jurnalul Naţional a informat încă de anul trecut Clămparu este încă implicat în traficul de persoane pe relaţia România - Europa de Vest. Clămparu ar fi călătorit intens, în ultimii ani, în România, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie.
Acum când verdictul de condamnare este definitiv, poate că INTERPOL-ul va reuşi să-l aresteze pe Ioan Clămparu şi să ni-l trimită „pachet” în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.