x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărirea bugetului apărării este ”imperios necesară”, declară ministrul Corneliu Dobriţoiu după Consiliul Nord-Atlantic

Mărirea bugetului apărării este ”imperios necesară”, declară ministrul Corneliu Dobriţoiu după Consiliul Nord-Atlantic

de Agerpres    |    10 Oct 2012   •   18:41
Mărirea bugetului apărării este ”imperios necesară”, declară ministrul Corneliu Dobriţoiu după Consiliul Nord-Atlantic

Mărirea bugetului apărării este imperios necesară dacă România vrea să îşi menţină credibilitatea în spaţiul aliat, a declarat ministrul român al apărării, Corneliu Dobriţoiu, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri ai apărării, menţionând că problematica bugetelor apărării s-a aflat şi pe agenda discuţiilor purtate la NATO.

”Menţionez faptul că problematica bugetelor apărării, chiar în perioada de austeritate, are din ce în ce o relevanţă mai mare. Mai mult, cu toate condiţionările economice restrictive, s-a ajuns la conştientizarea faptului că dinamica mediului de securitate impune un nivel crescut de responsabilitate politică în această privinţă. Fără bugete angajante nu se pot elimina dezechilibrele majore la nivelul finanţării comune care, cu certitudine, pot genera probleme politice foarte serioase. După cum bine ştiţi, prin dezangajarea aliaţilor europeni, SUA au ajuns să contribuie cu aproape 80% la bugetul comun Alianţei. Ori şi America e în criză, iar NATO are responsabilităţi strategice tot mai mari în acest mileniu”, a declarat Corneliu Dobriţoiu.

Ministrul român a ţinut să precizeze că bugetul apărării a pierdut 1% din PIB în ultimii ani şi că, în aceste condiţii, viitorul se anunţă sumbru.

”Iertat să fiu, dacă aceste sume de bani ar fi fost investite pentru creşterea nivelului de trai al românilor, ar fi fost OK, cu toate că instituţia este în mare suferinţă. Dar atâta timp cât avem realităţi usturătoare, adică se investesc sume de bani pentru construirea de parcuri în păduri, piscine pe islazuri sau telegondole care nu duc nicăieri, este inadmisibil. Cum de altfel este greu de explicat cetăţenilor acestei ţări de ce România cheltuieşte peste 140 de milioane de euro pe an pentru panseluţe şi iarbă, în condiţiile în care credibilitatea noastră suferă la nivel strategic”, a mai spus ministrul apărării, precizând că dacă subfinanţarea instituţională se menţine pe termen lung, ”pot apărea procese greu de ţinut sub control”.

În ceea ce priveşte perspectivele angajamentului României în Afganistan după 2014, când ar urma să se încheie retragerea tuturor trupelor combatante internaţionale, Corneliu Dobriţoiu a precizat că armata română va participa în mod cert ”cu o misiune de instruire”, după cum s-a angajat şi la Summitul NATO de la Chicago.

”Pentru că noi ne-am asumat nişte angajamente ca aliaţi, într-o zonă de operaţii grea, şi suntem fermi în respectarea principiului că am intrat împreună şi ne vom dezangaja împreună din acel teatru de operaţii. Cu certitudine, forţele naţionale de securitate afgane au nevoie de susţinerea Alianţei pentru atingerea unui nivel de operativitate crescut”, a precizat ministrul. El a adăugat că după reuniunea la nivel de miniştri apărării de marţi şi miercuri, Consiliul Nord-Atlantic va elabora o directivă pentru dezvoltarea rolului NATO în Afganistan după 2014.

Contribuţia la care România s-a angajat pentru susţinerea efortului aliat din Afganistan după 2014 este de 500.000 de dolari pe timp de trei ani, care reprezintă minimul pentru un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

×