x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marius Budăi: Clarificările aduse Legii pensiilor, solicitate de CCR, vor fi discutate joi în şedinţa de Guvern

Marius Budăi: Clarificările aduse Legii pensiilor, solicitate de CCR, vor fi discutate joi în şedinţa de Guvern

21 Mai 2019   •   15:06
Marius Budăi: Clarificările aduse Legii pensiilor, solicitate de CCR, vor fi discutate joi în şedinţa de Guvern

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a precizat că în şedinţa de Guvern de joi urmează să fie discutate clarificările aduse proiectului Legii pensiilor, în baza deciziei Curţii Constituţionale.

"Noi am elaborat cele trei clarificări solicitate de Curtea Constituţională, dar nu pot să nu remarc că am pierdut şase luni de implementare a noii legi pentru un atac care s-a dovedit nefondat la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională, dintr-o lege de peste 180 de articole, a cerut, practic, la trei aliniate o clarificare. Nici măcar acele trei aliniate nu au fost declarate neconstituţionale. Noi le-am elaborat, le-am înaintat Guvernului, probabil le vom discuta în şedinţa de Guvern de joi şi după aia le înaintăm Parlamentului. (...) Le discutăm în Guvern, pentru a le înainta Parlamentului ca şi propunere de modificare din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice. Dar consider că trebuie ca toţi factorii, inclusiv doamna premier, să îşi spună opinia, iar apoi, bineînţeles, parlamentarii pot amenda ceea ce noi am propus", a arătat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

Întrebat dacă există suficient personal în vederea recalculării pensiilor, Budăi a precizat că ministerul vizează o reorganizare a personalului în acest scop, dar şi reîncadrarea unor foşti angajaţi ai caselor de pensii.

"Cu siguranţă câteva sute de persoane vor trebui să fie ori reangajate ori... mă refer la realocările între ministere sau chiar mă refer la faptul că deja am discutat cu o parte dintre cei care deja au ieşit la pensie şi îşi doresc să lucreze pe această perioadă de implementare a noii legi. Sunt persoane cu o experienţă vastă în domeniu şi ne-ar fi foarte utili în această perioadă. Am avut această discuţie cu doamna premier şi mi-a aprobat acest lucru, să discut cu o parte din ei. Sunt oameni experimentaţi. (...) Din perioada anilor 2010, când au fost acele reduceri masive de personal, nu s-au mai angajat foarte mulţi în sistem", a spus Budăi.

Pe 13 mai, Budăi preciza că ministerul respectă deciziile CCR referitoare la Legea pensiilor şi le va pune în aplicare în termenul cel mai scurt.

Curtea Constituţională a României (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marius Budăi