x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: Cea mai mare problemă pentru România este falia Shabla din Bulgaria. Vezi de ce

Mărmureanu: Cea mai mare problemă pentru România este falia Shabla din Bulgaria. Vezi de ce

13 Oct 2011   •   11:15
Mărmureanu: Cea mai mare problemă pentru România este falia Shabla din Bulgaria. Vezi de ce

Zona seismica Shabla din Bulgaria constituie cea mai mare problema pentru Romania si pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda. Este afirmatia profesorului Gheorghe Marmureanu, fostul director al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

"Shabla din Bulgaria ar fi cea mai mare problema pentru Romania si pentru Cernavoda. Noi, cand am calculat Cernavoda - ca noi am facut treaba asta, si acum doua zile am avut o reevaluare - am tinut cont ca Shabla este cea mai importanta sursa din Bulgaria pentru Cernavoda. Atunci, in 1978, am tinut cont si de asta. Cernavoda nu este in pericol sa fie afectata. Am demonstrat ca, chiar daca se ia o perioada la zece mii de ani, rezista. Vedeti, stiinta asta numita seismologie a fost buna, pentru ca eu chiar am fost implicat in treaba asta si am lucrat cu un grup de la Skopje si se pare ca am facut o treaba buna", a declarat Marmureanu, potrivit Agerpres.

Gheorghe Marmureanu a precizat ca in cazul unei centrale nucleare oprirea instalatiilor secundare este mai importanta chiar decat oprirea reactorului.

"In cazul unei centrale nucleare, dureaza doua-trei ore ca sa fie oprit reactorul, dar instalatiile secundare sunt mai importante decat reactorul. Sunt sisteme care transporta lichid, deci presiune mare, sunt turbinele etc. Cernavoda nu constituie o problema", a spus fostul director al INCDFP.

Nu ma astept curand la un cutremur de magnitudine mare

"Eu, personal, nu ma astept la un cutremur de magnitudine mare si, daca vreti, luati-o personal. Vrancea nu are semnalele acelea ca daca sunt multe cutremure se pregateste unul mare. Ar fi formidabil sa fie asa, pentru ca asa am sti cand este. Aceste mici cutremure nu pregatesc un cutremur mare. Sistemul de compresiune se rupe. Vrancea este un sistem de coliziune continentala. Am spus intotdeauna ca Vrancea, cutremurul... nu stiu nici fizica, nici matematica, nici predictii, nici nimic. Noi ne bazam pe date istorice, nu pe predictii. Predictie nu se poate face legata de un cutremur", a mai spus Marmureanu.

Potrivit acestuia, datele istorice arata ca exista o distanta destul de mare in timp intre un cutremur de suprafata, cum a fost cel din 1977, produs la 92 de kilometri adancime, si un cutremur de foarte mare adancime, la 140 - 150 de kilometri.

"Datele istorice ne arata ca nu poate fi un cutremur asa curand, pentru ca intre un cutremur de suprafata cum a fost in 1977 cutremurul din Vrancea - la 95 sau 92 de kilometri - si unul de foarte mare adancime, ma refer la 140 - 150 de kilometri, este o anumita distanta destul de mare si care vad ca se respecta. Nu va fi devreme, asta-i concluzia", a conchis Gheorghe Marmureanu.


×