x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: În '77, cutremurul a venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

Mărmureanu: În '77, cutremurul a venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

03 Mar 2012   •   11:11
Mărmureanu: În '77, cutremurul a venit fără să ştim, acum suntem avertizaţi cu 30 de secunde înainte

Cutremurul din '77 i-a surprins pe specialistii Institutului National pentru Fizica Pamantului, care nu aveau echipamente de alarmare si care nu se asteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, cu o zi inainte de comemorarea cutremurului din 1977, profesorul Marmureanu afirma ca INFP inregistreaza seismul cu 30 de secunde inainte, iar instalatiile cu risc sunt blocate.

"A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, in data de 4 martie 1977 si a avut efecte devastatoare asupra Romaniei. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a durat peste 50 de secunde. Nu ne-am asteptat la un astfel de cutremur. A venit fara sa stim. Nu eram pregatiti si nu aveam echipamente de alarmare", a declarat, sambata, agentiei MEDIAFAX, profesorul Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Potrivit profesorului Marmureanu, Institutul dispune acum de echipamente moderne care inregistreaza miscarea tectonica cu 30 de secunde inainte de a se produce cutremurul. Totodata, la patru secunde la la producere, INFP stie care este magnitudinea cutremurului din Vrancea, Dupa sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalatiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavoda, instalatiile de pe Platforma la Magurele, Centrala de Cercetari Nucleare Pitesti si Centrala de la Turnu Severin.

Totodata, prin STS, sunt alarmate institutiile statului si Comitetul pentru situatii de urgenta, a mai spus profesorul Magureanu.

In Capitala sunt, potrivit informatiilor de pe site-ul PMB, 112 cladiri inscrise in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, construite intre 1900 si 1950, corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure, si alte 260 imobile, dintre care aproape 60 construite in intervalul 1824-1898.

De asemenea, 26 de imobile cu risc seismic au fost consolidate, printre ele fiind si trei imobile construite in anii 1891, 1895 si 1897.

×
Subiecte în articol: cutremur 1977