x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marşul sindicatelor

Marşul sindicatelor

de Diana Scarlat    |    13 Mai 2009   •   00:00
Marşul sindicatelor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Speriaţi de prognozele sumbre ale FMI şi de deciziile luate la întâmplare de patroni, membrii Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) ies în stradă în perioada 14-16 mai 2009.



Manifestaţiile care vor avea loc mâine pe străzile Bucureştiului sunt legate de cele de la Madrid, Bruxelles, Berlin şi Praga. Sloganul comun este "Luptaţi împotriva crizei - Oamenii înainte de toate!". "Mitingul organizat de BNS la data de 14 mai 2009 în Bucureşti reprezintă în egală măsură o încercare de a trezi clasa politică la realitate, cât şi o acţiune de solidarizare cu demonstranţii din cele patru capitale europene", spun reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), afiliat la CES. Marşul de protest organizat mâine în Bucureşti de BNS va aduce pe străzile Capitalei peste 10.000 de membri ai confederaţiei din toate judeţele ţării. Autocarele protestatarilor vor intra în Capitală după ora 10:00, iar în jurul orei 11:30, autocarele şi autoturismele se vor deplasa spre Soseaua Kiseleff. Manifestanţii se vor întâlni în faţa Muzeului Ţăranului Român, de unde vor începe marşul, în jurul orei 12:30.

TRASEUL PROTESTATARILOR
"Marşul Blocului Naţional Sindical va urma traseul Muzeul Ţăranului Român - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa Palatului Regal - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, cu defluire pe Str. Boteanu - Str. Rosetti - parcarea restaurantului Cina", se arată în comunicatul BNS. Până la punctul de întâlnire, coloanele de autocare vor intra în Capitală prin patru puncte principale: Capătul Şoselei Nordului (lângă Ambasada Chinei), Peco Pantelimon - Stadion Metalul, Capătul Bulevardului Theodor Pallady - rondul de la intrarea în Bucureşti dinspre Autostrada A2 şi Complex Carrefour, intrarea în Bucureşti dinspre Autostrada A1.

REVENDICĂRI COMUNE
La Bucureşti, la Madrid, la Bruxelles, la Berlin şi la Praga, sindicaliştii vor cere guvernelor să acţioneze împotriva crizei, încercând să atragă atenţia asupra faptului că a devenit inacceptabil ca lucrătorii şi cetăţenii să ducă povara acestei situaţii pe care nu ei au generat-o. "CES consideră că planul de acţiune comun la nivelul Europei trebuie să fie centrat în jurul a trei mari ţinte: ocuparea forţei de muncă, prin creşterea numărului de locuri de muncă sau cel puţin menţinerea celor actuale, protejarea puterii de cumpărare şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi lucrătorilor", arată BNS. Este nevoie mai mult decât oricând de decizii în favoarea oamenilor, deoarece criza economică este încă departe de a se încheia, conform prognozelor realizate atât de FMI, cât şi de Comisia Europeană. În această perioadă, guvernele şi patronatele ar trebui să ia decizii astfel încât să-i protejeze pe oameni, nu să-i sacrifice.

×
Subiecte în articol: observator