x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marşuri şi mii de lumânări pentru victimele din Colectiv

Marşuri şi mii de lumânări pentru victimele din Colectiv

01 Noi 2015   •   23:11
Marşuri şi mii de lumânări pentru victimele din Colectiv
Sursa foto: Adrian Manolache

Tragedia din Clubul Colectiv, de vineri noaptea, a scos, ieri, în stradă mii de persoane dornice să aducă un omagiu victimelor sau să ia o poziţie faţă de nepăsarea care a făcut posibil un dezastru de asemenea proporţii. Strada Tăbăcarilor, locul în care este situat clubul care a ars, s-a umplut încă de dimineaţă de oameni veniţi cu flori şi candele, în timp ce, după-amiază, mii de oameni au pornit din Piaţa Universităţii într-un marş al tăcerii către locul tragediei. Aproximativ 7.000 de persoane s-au strâns începând cu ora 13:00 în centrul Bucureştiului, alte mii alăturându-se coloanei pe parcurs. Se estimează că între 10.000 şi 12.000 de persoane au luat parte la marş. Un tricolor cu o panglică de doliu a fost purtat de cei care mărşăluiau în faţa coloanei, alte mesaje fiind purtate pe coli de hârtie sau pancarte. „Eroii nu vor pieri” se putea citi pe o astfel de pancartă, un mesaj care se referea la tinerii care s-au întors în club, în noaptea incendiului, pentru a-i salva pe alţii şi la pompierii şi personalul medical care au intervenit. O altă pancartă purta mesajul: „18.000 de biserici, 425 de spitale şi stăm să ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare”. Multe voci, în special în mediul online, au criticat, în ultimele zile, faptul că statul alocă prea mulţi bani pentru ridicarea de biserici şi prea puţin pentru constru¬irea de spitale care să poată gestiona o situaţie precum cea creată vineri. Dacă în cursul dimineţii, persoanele venite în faţa Clubului Colectiv au putut avea acces în faţa porţii, unde au depus flori şi candele, odată cu venirea celor care au luat parte la marş zona s-a aglomerat foarte mult, accesul fiind blocat de jandarmerie. Astfel, candelele şi florile aduse de participanţii la marş au fost preluate de jandarmi, care le-au depus în faţa intrării în club. Lumânările aduse au format un covor de 30 de metri pătraţi.

O coloană de oameni în marş a plecat din Piaţa Universităţii, întâlnindu-se apoi cu altă coloană în Piaţa Unirii. Multe persoane s-au alăturat pe parcurs

Trei marşuri au fost planificate, duminică, în memoria celor care au murit în Colectiv. Pentru că erau planificate la ore diferite, iniţiatorii s-au coordonat pe Facebook sta¬bilind să se întâlnească pe traseu.
 

×