x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marta, biletul de călătorie al lui Sorin spre blejnărie

Marta, biletul de călătorie al lui Sorin spre blejnărie

de Valentin Zaschievici    |    11 Iul 2012   •   16:49
Marta, biletul de călătorie al lui Sorin spre blejnărie

Lotul celor 11 retinuti in marele dosar de evaziune fiscala instrumentat de DNA, cu paguba de peste 15 milioane euro, a fost audiat marti seara, cu usile inchise, de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. In final, 8 dintre inculpati, in frunte cu fostul sef al Serviciului de informatii sI Protectie Interna constanta, Dan Florin Secareanu, au fost arestati pentru 29 de zile. Fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, a primit interdictie de parasire a tarii. Ceilalti sase membri ai gruparii, care se sustrag urmaririi penale, fac obiectul unui dosar separat. Arestarea lor a fost decisa in contumacie. Cinci din sase au primit mandat. Printre ei, sI Codrut Marta. Marele absent din aceasta afacere judiciara, fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a primit ieri dimineata vizita ofiterilor judiciaristi din cadrul DNA care l-au citat la audierisaptamana viitoare. Citatia i-a fost inmanata sotiei, pentru ca el nu se afla acasa, relateaza Mediafax. Blejnar este singurul invinuit din acest dosar cu 17 inculpati, pentru ca actiunea penala inca nu a fost pusa in miscare impotriva lui. Unui alt personaj prezent in acest dosar, Elan Schwartzenberg, nu i-au fost aduse inca acuzatii.

Schema infractionala, asa cum a fost ea redata de procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare a membrilor retelei, cuprindea doua planuri:

Majoritatea inculpatilor erau evazionistii (patroni de firme, complicii sI intermediarii lor). Ei achizitionau motorina, o vindeau catre firme fantoma pe post de pacura iar de acolo ajungea in benzinarii tot ca motorina. Nu mai putin de 33.000 de tone de carburanti au fost comercializate astfel, prejudiciul rezultand din taxele si accizele neplatite statului.

Planul superior, asa numitul “palier de protectie' era compus din Sorin Blejnar, Viorel Comanita sI Codrut Marta. Rostul acestora in schema infractionara era de a asigura evazionistilor imunitate in fata autoritatilor. Nevoia de protectie era asa de mare incat, dupa cum rezulta din referatul procurorilor, gruparea condusa de Radu Nemes ar fi facut orice, ar fi accesat toate parghiile politice la indemana (prin intermediul lui Elan Schwartenberg), numai sa obtina ramanerea lui Blejnar in functie macar pentru o luna. Sau, in cazul demiterii iminente a acestuia, sa instaleze in fotoliul sau un personaj obedient (pe fostul sef al Garzii Financiare, Florea).

Asa cum se observa din mecanismul descris cu precizie de procurori, interfata dintre cele doua planuri infractionale era asigurata de Codrut Marta, cel disparut in mod atat de misterios. In absenta lui Marta este de inteles de ce procurorii nu s-au grabit sa-l puna sub acuzare pe Blejnar, iar Comanita n-a fost arestat de judecatori. Pur sI simplu, marturiile sale sunt vitale pentru intregirea dosarului. El transmitea solicitarile si, cel mai probabil, si banii catre “palierul de protectie'.

Trei sunt ipotezele referitoare la aceasta disparitie.

Prima este cea a fugii din tara, dupa reteta Boldea. Aceasta varianta pierde din plauzibilitate pe masura ce trece timpul. Lasand la o parte dificultatea de a sta ascuns fara urma atata timp, circumstantele disparitiei (din fata sediului Realitatea TV, in ziua de 21 mai, de Sfintii Constantin sI Elena, inainte de a o sarbatori pe sotia sa) fac putin credibila plecarea voluntara. In plus, asa cum o arata reportajul publicat zilele trecute de Jurnalul National, parintii lui Codrut Marta, batrani sI bolnavi, sufera teribil ca nu au niciun indiciu despre soarta fiului lor. Disparutul isi iubea familia sI nu ar fi ezitat sa-i linisteasca, intr-un fel sau altul.

A doua ipoteza este a crimei. De ancheta se ocupa un colectiv de la Serviciul Omoruri al IGP, coordonat din Parchetul General. Tatal sau ne-a declarat chiar: “Mi-e teama ca s-a intamplat ceva mult mai grav decat o fuga sau o rapire'. E stiut ca disparutul intretinea relatii sI cu alte grupari interlope, una dintre acestea fiind condamnata deja. Omorul ar putea avea ca mobil impiedicarea lui sa vorbeasca dar sI sanctionarea unor promisiuni neonorate. Cu miza foarte mare, desigur.

A treia ipoteza, avansata de Radu Tudor, este ca Marta a fost initial retinut (de DNA, daca a fost ridicat in acest dosar) iar, ca urmare a cooperarii sale, i s-a atribuit calitatea de martor protejat. In acest caz, misterul disparitiei sale, sustinem noi, va fi risipit in scurt timp. Rostul unui martor protejat este de a furniza informatii vitale in cazuri de mare criminalitate sI de a le sustine apoi in fata instantei de judecata, prin mijloace procedurale specifice cum ar fi teleconferinta, audierea in sedinta secreta, etc. In proces, parchetul ar trebui sa scoata din maneca asul Marta. Cu atat mai mult cu cat, suntem anuntati prin referat, se efectueaza cercetari sI asupra altor persoane implicate in acest dosar.

×