x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Martorul e de negasit

Martorul e de negasit

03 Iun 2005   •   00:00

Sase muncitori de la Combinatul de Celuloza si Hartie Somes Dej SA au ajuns in spital cu arsuri grave in urma celui mai grav accident colectiv de munca din judetul Cluj in ultimii 15 ani. Singurul martor al exploziei a disparut.

  • de ELENA STANCIU, EUGENIA MIHALCEA
  • OBSERVATOR

  • GEST. Cei care veneau ieri la serviciu comentau nefericitul eveniment in care au fost implicati sase colegi de-ai lor
    Cei sase au incercat deblocarea manuala a unei pompe de vehiculare a pastei de celuloza din turnul de stocare.

    MUTENIE. Directorul combinatului a refuzat in fel si chip sa faca vreo declaratie referitoare la accident, tinand cont si de faptul ca reprezentantii conducerii combinatului vor intra in tunurile anchetatorilor. Patru dintre cei sase muncitori au ajuns la Bucuresti cu un elicopter al SMURD. Se ridica semne de intrebare asupra imprejurarilor producerii exploziei, mai cu seama ca singurul martor al exploziei nu mai este de gasit din noaptea accidentului, numele sau fiind pastrat inca secret. Pe de alta parte, oamenii care au venit la munca la schimbul II spun clar si raspicat ca periodic le sunt facute instructaje de protectia muncii. Nimeni nu gaseste vinovatul, iar inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Muncii (ITM), Marian Ciplea, a declarat ieri ca de anchetarea cazului exploziei se vor ocupa reprezentanti ai Inspectiei Muncii Bucuresti si procurori de la Parchetul local.

    ANCHETA. Inspectorii din Capitala sunt asteptati sa soseasca luni la Cluj-Napoca, avand la dispozitie cel putin 10 zile pentru a emite concluziile cu privire la cauzele producerii accidentului colectiv de munca. In urma exploziei unei instalatii, care a avut loc joi noapte, sase angajati ai combinatului din Dej au suferit arsuri provocate de celuloza fierbinte, ajunsa la circa 80 de grade Celsius, care avea o concentratie de 14 grame pe litru de NaOH. Conform fisei de la ITM Cluj, cei raniti sunt operatorii chimisti Alexandru Vass, de 54 de ani, casatorit, Alexandru Etedi, de 38 de ani, tata a doi copii, Stefan Syanto, de 42 de ani, care are un copil, Valerian Pop, de 34 de ani, un copil, electromecanicul Sabin Muresan, de 28 de ani, si electricianul Adrian Ovidiu Dan, de 34 de ani, ultimii doi casatoriti, dar fara copii. Vass si Syanto au suferit arsuri pe 90% din suprafata corpului, Etedi pe 80%, Pop pe 20%, Muresan pe 50%, iar Dan pe 10%. Primii patru raniti grav au fost transportati de la clinicile I si III din Cluj-Napoca si apoi cu un avion de la SMURD Targu Mures la Bucuresti, unde au fost internati la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

    POVESTEA. "Dupa ce au incercat, fara rezultat, deblocarea manuala a unei pompe de vehiculare a pastei de celuloza de la turnul de stocare, prin invartirea cuplajului dintre pompa si motor, s-au demontat suruburile de prindere a motorului de pompa. In momentul in care lacatusul Viorel Ilies a incercat sa desprinda corpul pompei de carcasa rotorica, introducand un levier intre acestea, corpul pompei s-a desprins, a lovit motorul, iar in acel moment pasta de celuloza (la circa 80 grade C si avand o concentratie NaOH de 14g/l) s-a scurs din turnul de stocare, situat la o inaltime de 20 m si care era pe trei sferturi plin." Cam asa suna povestea accidentului, conform ITM Cluj.

    ARSURI
    Cei patru muncitori adusi de la Dej la Spitalul de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Bucuresti se afla in stare grava. Medicii care i-au primit joi noapte pe cei patru sunt rezervati in privinta evolutiei starii de sanatate a muncitorilor care au suferit arsuri grave in urma accidentului produs joi seara la Combinatul de Celuloza si Hartie din Dej. Toti cei patru pacienti au arsuri de gradul II si III pe mai mult de jumatate din suprafata corpului. Conform medicului Florentina Gusa, ei se afla inca in Sectia de terapie intensiva a spitalului bucurestean si vor ramane aici pe o perioada nedeterminata. In starea cea mai grava se afla Stefan Syanto, in varsta de 48 ani, care prezinta arsuri pe 85% din suprafata corpului, fiind inca in stare de soc in urma exploziei. Nici ceilalti nu se afla in stare buna. Astfel, Sabin Muresan (28 de ani) are arsuri pe 65% din corp, Alexandru Vas (54 de ani) pe 60%, iar Alexandru Etedi (38 de ani) pe jumatate din corp. (Oana Antonescu)

    ×
    Subiecte în articol: observator arsuri