x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maşinile de lux, vânate de "epoleţii” şpăgari. Vezi mita câştigată pe o tură de poliţiştii de la Secţia 1 şi 3

Maşinile de lux, vânate de "epoleţii” şpăgari. Vezi mita câştigată pe o tură de poliţiştii de la Secţia 1 şi 3

de Mara Raducanu    |    10 Ian 2012   •   14:32
Maşinile de lux, vânate de "epoleţii” şpăgari. Vezi mita câştigată pe o  tură de   poliţiştii de la Secţia 1 şi 3

Politistii de la sectiile 1 si 3 luau mita individual sau impreuna cu unul sau doi colegi, de la soferi contravenienti, proxeneti si prostituate. In unele situatii, la sfarsitul turei imparteau banii "castigati', sumele fiind cuprinse intre 50 si 600 de lei. Un alt mod de operare a politistilor era sa identifice si sa selecteze anumite masini- in special de lux- pe care le opreau, aducandu-le la cunostinta soferilor ca au incalcat legea. Dupa, urma "negocierea'. Cu cat soferul dadea mai gros, cu atat scapa mai usor!

Unde-i lege e tocmeala!
"Agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei. Nu actionau insa la intamplare!- Erau selectate in trafic anumite autoturisme - din categoria superioara sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala, fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente – de ex. ITP expirata – le urmareau si le opreau Apoi il verificau si pe conducatorul auto; fie, sub diferite pretexte/motive. Opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto. In urma verificarilor, erau stabilite normele incalcate si sanctiunea care in mod normal ar trebui aplicata pentru respectiva fapta (contraventie sau infractiune). Se aduceau la cunostinta soferului aceste aspecte (de regula, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu soferul vizat, ceilalti intervenind in discutie in sprijinul sau). Imediat, se pretindeau de la soferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisa, pentru a nu fi aplicata sanctiunea legala sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale "Persoanele in cauza nu actionau ca o grupare, ci individual, pe tura, impreuna cu unul sau doi colegi.

Abateri la mica intelegere
'In urma demersurilor de pretindere, primeau de regula sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile si nu sanctionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente sa aplice sanctiuni. Dupa primirea sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei). Modul de operare in cazul actelor de luare de mita, favorizarea infractorului sau tortura in raport cu persoane care desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism: In exercitiul atributiilor de serviciu, agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism', potrivit DGA.

Politistii retinuti, prieteni cu proxenetii zonei
O parte din cei in cauza ii cunosteau pe proxenetii si pe prostituatele din circumscriptia sectiei de politie si primeau bani de la acestia pentru a nu intocmi actele constatatoate', a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu. Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de politisti au supus o femeie care practica prostitutia la violente fizice si psihice, tinand-o incatusata "cateva minute' in sectia de politie. Femeia a fost tinuta o noapte intreaga in sectie fara sa i se permita sa beneficieze de prezenta unui avocat, fiind eliberata dupa sase ore. Bogdan Staicu a spus ca un alt mod de operare a politistilor era sa identifice si sa selecteze anumite masini, pe care le opreau, le aduceau la cunostinta soferilor ca au incalcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastra' sau "mergeti la masina si ganditi-va la situatia dumneavoastra' ii determinau sa le dea bani.

"Din actele dosarului rezulta indubitabil ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp. Unii dintre agenti pretindeau si primeau de la proxeneti periodic sume de bani – o adevarata "taxa de protectie' – pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni. De asemenea, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostitutia si pretindeau si de la acestea sume de bani in acelasi scop. Cand nu isi atingeau acest scop, fiind refuzati, foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente', se arata in comunicatul DGA.

×