Liceenii de clasa a XII-a de la liceele tehnologice nu vor mai face de anul viitor nici o oră de istorie. Singurele ore de istorie a românilor care se predau în liceu au fost şterse pur şi simplu din orarul elevilor, la puţin timp după ce orele de educaţie fizică şi limbi străine au fost scoase din programa obligatorie.
Potrivit Ordinului nr. 3310 al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, de la 2 martie 2009, istoria nu se mai găseşte în aria curiculară de la învăţământul pentru ciclul superior al liceului, filiera tehnologică. "Astfel, istoria nu mai are nici o oră alocată în programul elevilor de clasa a XII-a începând cu anul şcolar 2009-2010. Ordinul menţionat anterior face referire explicită la istoria integratoare exclusă din aria curriculară la aproape 60 de specializări - industrial, agricol, telecomunicaţii, silvic, textile, construcţii etc.", a precizat deputatul PNL Alina Gorghiu, care va sesiza Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputaţilor.
Şi profesorii de istorie s-au arătat revoltaţi de această măsură luată de conducerea Ministerului Educaţiei. Ei spun că, dincolo de faptul că vor rămâne ei fără ore, copiilor li s-a tăiat singura oră de istorie a românilor, în condiţiile în care din clasa a IX-a până într-a XI-a inclusiv se studiază istorie universală. Cursuri de istorie a românilor se mai predau numai în clasa a VIII-a.
"Consider că acest ordin dat de Ministerul Educaţiei încalcă abuziv dreptul tuturor elevilor la educaţie, în condiţiile în care, din septembrie 2009, istoria se va preda la clasa a XII-a doar în liceele de elită", a declarat deputatul PNL Alina Gorghiu. Deputatul a făcut referire la faptul că 60% dintre liceele româneşti sunt reprezentate de licee tehnologice, unde nu se va mai preda istoria la clasa a XII-a.
RECOMANDĂRI EUROPENE
Alina Gorghiu a precizat că "abuzul" i-a fost semnalat de un grup de profesori de istorie din ţară care, în cursul acestei săptămâni, va depune o petiţie în acest sens la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii.
"Le reamintesc celor de la Ministerul Educaţiei de Recomandarea nr. 15 din 2001 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei care arată că istoria «trebuie să ocupe un loc central în educaţia unor cetăţeni responsabili şi implicaţi activ în viaţa politică şi în cultivarea respectului pentru diferenţele între popoare»", a completat Alina Gorghiu.
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că au fost realizate noile planuri de învăţământ pentru liceu pentru anul şcolar 2009-2010. Conform acestora, cele două ore de sport obligatorii au fost ajustate la una, iar de la a doua limbă străină a fost scoasă o oră.
Citește pe Antena3.ro