x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Matematiciana de culoare de la NASA, care a calculat de mână traiectoria primei călătorii în spaţiu, a împlinit 100 de ani

Matematiciana de culoare de la NASA, care a calculat de mână traiectoria primei călătorii în spaţiu, a împlinit 100 de ani

27 Aug 2018   •   13:46
Matematiciana de culoare de la NASA, care a calculat de mână traiectoria primei călătorii în spaţiu, a împlinit 100 de ani
Sursa foto: David C. Bowman NASA, Langley

Katherine Johnson, femeia care a calculat de mână traiectoria primei călătorii în spaţiu a Americii, a împlinit azi 100 de ani.

Înainte de calculatoare, în 1960, oamenii – în mod special femeile – reprezentau adevărata forţă de muncă de la NASA, forţă de muncă numită “Computer Pool”, notează CNN.

Femeile de culoare, în special, au jucat un rol crucial în această zonă, oferind date matematice pentru primele misiuni de succes de la NASA, inclusiv pentru misiunea Alan Shepherd, 1961, şi John Gleen, prima misiune orbitală spaţială.

Principala figură în aceste misiuni a fost Johnson. Cu toate acestea, munca ei a fost foarte puţin menţionată în cultura populară, însă acest lucru s-a schimbat mulţumită romanului “Hidden Figures”, roman care ulterior s-a transformat într-un film nominalizat la Oscar.

În perioada în care Johnson era la NASA, condiţiile în care a fost nevoită să lucreze nu erau cele mai bune. Calculatoarele erau atât de noi, încât chiar şi oamenii de la NASA erau sceptici în privinţa lor, iar Glenn a solicitat ca Johnson, personal, să confirme calculele înainte de excursia sa de trei ori în jurul Pământului.

O zi şi jumătate mai târziu, aceasta a demonstrat corectitudinea calculelor.

Johnson nu a acceptat niciodată meritele absolute pentru aceste misiuni. Într-un interviu acordat în 2010, aceasta spune: “Întotdeauna am muncit ca o echipă. Nu a fost niciodată o singură persoană.”

Johnson s-a născut în 1919, în White Sulphur Springs, West Virginia, unde educaţia pentru oamenii de culoare se sfârşea în clasa a opta. Recunoscând talentul la matematică al lui Johnson, părinţii ei au trimis-o la liceu la West Virginia State Institute, un liceu pentru persoanele de culoare.

Ca multe femei din acea perioadă, Johnson a devenit profesoară, însă aspiraţiile ei erau îndreptate spre a deveni cercetător, lucru care s-a şi întâmplat odată cu un ordin executiv care interzicea discriminarea rasială în industria apărării, Langley Memorial Aeronautical Laboratory, principalul centru de cercetare al National Advisory Commitee for Aeronautics.  Astfel, oamenii de culoare cu diplomă de facultate au început să fie angajaţi în “Computer Pool”  începând cu 1940.

×