Inspecţia CSM şi în special Secţia pentru procurori a Consiliului, condusă de Oana Schmidt-Hăineală, a ştiut încă din 2011 că procurorul Eugen Iacobescu şi-a făcut datoria şi a picat peste un grup de crimă organizată cu ramificaţii până la tandemul Mircea Băsescu – Traian Băsescu, scrie Lumea Justiţiei. Cu toate acestea, Secţia pentru procurori, din care au mai făcut parte alături de Oana Schmidt-Hăineală şi procurorii George Bălan, Florentina Gavadia, Graţiana Isac şi Bogdan Licu, a hotărât la 8 februarie 2012 sancţionarea disciplinară a procurorului Eugen Iacobescu, ignorând cu desăvârşire probele din dosarul acestuia care dovedeau că mafia opera chiar de la vârful statului. Iacobescu a fost sancţionat pentru nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor, în condiţiile în care, atenţie, trei ofiţeri de poliţie au declarat că şefa acestuia de la Parchetul Tribunalului Olt, prim-procurorul Otilia Chirilă, este cea care i-a ordonat să dea informaţii presei despre dosarul lui Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Mai exact este vorba despre declaraţiile date în faţa instanţei la 2 noiembrie 2011 de către Iliescu Valerian – inspector şef adjunct în cadrul IPJ Olt, Băduica Nicolae – comisar şef în cadrul IPJ Olt şi Nastasie George – comisar şef în cadrul IPJ Olt, când cei trei au susţinut că procurorul Iacobescu a fost abilitat în noaptea de 18/19 februarie 2011 să stea de vorbă cu reprezentanţii mass-media în legătură cu cauza în care efecuta urmărirea penală.
Implicare directă a lui Ponea şi Kovesi
Mai mult, din acţiunea disciplinară se poate constata implicarea directă a şefei de atunci a Parchetului Curţii de Apel Craiova, Elisabeta Ponea (fostă Drăguţ), şi mai ales a Procurorului General al României de la acea dată, Laura Codruţa Kovesi, pe care nu le-a interesat nicio clipă să cerceteze cât de sus a ajuns corupţia în statul român şi au preferat, trecând peste independenţa procurorului, să permită eliminarea lui Iacobescu din dosarele lui Bercea Mondial care duceau la familia Băsescu. Potrivit acţiunii CSM, fostul Procuror General al României, Laura Codruţa Kovesi, a respins ca inadmisibile solicitările procurorului Iacobescu în care solicită să se verifice dacă este implicat factorul politic în măsura de preluare a cauzelor pe care acesta le instrumenta, dat fiind că inculpaţii din dosare aveau relaţii apropiate cu familia prezidenţială, lucru care reieşea şi din interceptările convorbirilor dintre membrii familiei Anghel. Ba mai mult, CSM a conchis că afirmaţiile lui Eugen Iacobescu referitoare la aspectele rezultate din punerea în aplicare a autorizaţiilor de interceptare a convorbirilor telefonice au un caracter speculativ, “neexistând niciun dubiu care să justifice, dincolo de orice dubiu, că actul de justiţiei ar fi fost influenţat de factorul politic”. Din acţiune rezultă că toţi cei din CSM ştiau cu lux de amănunte despre secretele acestor dosare, despre interceptările realizate de SRI şi alte structuri de informaţii ale Internelor, dar au refuzat să verifice de ce nu s-a mers cu anchetele penale către familia Băsescu şi, în special, să verifice acuzaţiile lui Iacobescu privind implicarea factorului politic în dosarele în care acesta a lucrat, dar şi faptul că ordinul de preluare a dosarelor sale a venit de la Bucureşti. Prin cine să fi venit ordinul? Cumva de la Laura Codruţa Kovesi, iar aceasta a primit ordin de la Traian Băsescu?, se întreabă Lumea Justiţiei.
Din acţiunea disciplinară a CSM
“La data de 5.04.2011, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a înaintat Inspecţiei Judiciare sesizarea nr.2922/VI/4/2011, fiind anexat referatul nr.1932/VI/4/2011 din data de 25.03.2011 al prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în care se menţiona că procurorul Iacobescu Eugen a furnizat presei, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a ordinelor date de procurorii ierarhici superiori, informaţii din dosarele aflate în instrumentarea sa. (…) La data de 20 februarie 2011 procurorul de caz a întocmit procesul verbal de redare rezumativă a convorbirilor interceptate în perioada 18-19 februarie 2011 în baza ordonanţei provizorii din 18 februarie 2011. (...) La data de 04, 05, 06, 12, 15, 20, 24 martie 2011 au fost anexate la dosarul nr. 297/P/2011 notele de redare a convorbirilor interceptate în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Olt şi menţionate anterior, procurorul Iacobescu Eugen efectuând pe fiecare din aceste note, pe bază de semnatură menţiunea “confirm înregistrarea”. Începând cu data de 20 februarie în mass-media au fost publicate mai multe articole conţinând afirmaţiile procurorului de caz, Iacobescu Eugen, referitoare la: posibila preluare a dosarului nr.297/P/2011 şi a celorlalte aflate în curs de urmărire penală privind pe inculpatul Anghel Sandu (n.r. – zis şi Bercea Mondial) la parchetul ierarhic superior; obţinerea de acte medicale contra cost “pe sume mari de bani” din care să rezulte că inculpatul nu suportă regimul de detenţie; eventuala implicare a lui Băsescu Mircea, fratele Preşedintelui României, în instrumentarea cauzei; (...) data audierii părţilor implicate în dosar; dezvăluirea faptului că în cauză au fost folosiţi martori sub acoperire (...)”, se arată în acţiunea disciplinară împotriva lui Eugen Iacobescu. Pe site-ul www.evenimentul.ro, la rubrica Eveniment a fost publicat articolul “Procurorul Iacobescu a rămas fără dosarul Bercea Mondial”. Conform acestui articol, “surse apropiate anchetei au infirmat informaţia difuzată pe surse de procurorul Iacobescu şi publicată de adevarul.ro potrivit căreia Mircea Băsescu ar fi primit 300.000 euro mită de la Bercea Mondial”. (…) În ce priveşte aceste afirmaţii, din cercetarea disciplinară efectuată în cauză a rezultat că acestea au fost cunoscute de către procurorul Iacobescu Eugen din notele de redare a convorbirilor interceptate în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Olt. De remarcat însă că, la data când procurorul Iacobescu a făcut afirmaţiile către reprezentanţii mass-media, autorizaţiile emise de către judecator erau în derulare, valabilitatea acestora expirând la data de 2 aprilie 2011, caracterul acestora fiind confidenţial”. În acest context, CSM a decis mutarea discliplinară pentru trei luni a lui Eugen Iacobescu la Tribunalul Mehedinţi.