x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meciul final se joaca in justitie

Meciul final se joaca in justitie

20 Ian 2005   •   00:00

Proces delicat pe mostenirea Cellei Delavrancea. Contestatia in anulare adresata Curtii Supreme de Justitie de catre familia celebrului pianist Dan Grigore va fi judecata de catre o apropiata a Rodicai Stanoiu, Lidia Barbulescu, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Lidia Barbulescu, ajunsa si membra a Consiliului Suprem al Magistraturii, este aceeasi judecatoare care a mai pronuntat o sentinta in acest proces, iar luni ar putea fi pusa in situatia de a da o eventuala decizie contrara primei sale hotarari.

RESTITUIRE. Procesul are ca obiect restituirea de catre familia Grigore, unor bunuri si sume de bani, cerere formulata de catre Veronica Liuba, urmasa mostenitoarei Cellei Delavrancea. De remarcat este contradictia intre actele depuse la dosar.

Cererea Veronicai Liuba de chemare in judecata a familiei Grigore, documentul pe baza caruia s-a pornit acest proces ce dureaza de cativa ani, enumera valorile reclamate si face referire la Certificatul de mostenitor nr. 199 din 9 august 1996.

UNDE-S "MOBILELE"? Cercetand acest certificat, descoperim ca in dreptul rubricii "bunuri mobile" este trasa o linie. O alta anomalie aparuta pe parcursul acestui proces este o sentinta a Curtii de Apel, potrivnica atat celei date de Tribunalul Bucuresti, cat si celei date de Curtea Suprema. Margareta Grigore era imputernicita de catre Elena Balamaci sa faca operatiuni bancare in contul doamnei Balamaci. Curtea de Apel hotarase ca "operatiunile" priveau doar retragerea unor sume de bani, nu si transferul lor dintr-un cont in altul. Adica doamna Grigore ar fi putut, bine merci, sa scoata banii si sa faca ce vrea cu ei, dar nu si sa-i transfere in contul Fundatiei Cella Delavrancea, asa cum a si facut.

In acelasi context kafkian nu se tine cont de faptul ca transferul acestei sume, 50.000 de dolari, s-a produs in timpul vietii doamnei Balamaci si deci nu se poate vorbi de o masa succesorala.

Un martor-cheie in acest proces este o fosta servitoare, Lenuta, care a primit in urma mortii Elenei Balamaci, mostenitoarea Cellei Delavrancea, "2.000 dolari, doua tablouri, o tipsie de argint, ce vrea din hainele mele si din gospodarie". Reclamanta a preferat sa nu o reclame si pe aceasta in instanta, sub pretextul ca semnatara testamentului nu era in deplinatatea facultatilor mintale, ci sa o cheme ca martor impotriva sotilor Grigore.

PRETUL SENTIMENTELOR. Un punct principal in cererea reclamantei este pianul care a apartinut doamnei Delavrancea. Veronica Liuba a declarat ca, daca il va obtine, il va dona Uniunii Compozitorilor.

Ca exemplu de probitate morala a acestei declaratii, sotia maestrului Dan Grigore afirma ca doamna Liuba a vandut casa Cellei (astazi restaurant chinezesc) angro, cu toate bunurile ce se aflau inauntru, fara sa tina nici o clipa cont de vreo valoare culturala sau sentimentala a acestora. (Gabi Golea)

×
Subiecte în articol: observator