x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic ATI de la Spitalul Colentina, despre declarația lui Vlad Voiculescu: Nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

Medic ATI de la Spitalul Colentina, despre declarația lui Vlad Voiculescu: Nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

de Georgiana Oprea    |    20 Apr 2021   •   11:39
Medic ATI de la Spitalul Colentina, despre declarația lui Vlad Voiculescu: Nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor
Sursa foto: Lucian Alecu

Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, a afirmat, printr-o postare pe contul său de Facebook, că declarația lui Vlad Voiculescu privind diferențele dintre numărul deceselor COVID raportate și situația reală de la Spitalul Colentina a făcut „un foarte mare rău tuturor”.

„Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, a scris medicul Laura Zarafin.

De asemenea, aceasta a explicat procedura în cazul în care moarte un pacient. Astfel, medicul de gară ATI (pentru că de obicei în ATI se întâmplă) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele dde deces, specificând cauza imediată a deccesului, precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi în sistem cardul de sănătate al omului care a decedat și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP-ul pacientului și cod de caz de la DSP).

Medicul Laura Zarafin a mai precizat că toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.

„Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat.”, a punctat aceasta.  

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, luni, că la Spitalul Colentina diferența dintre numărul persoanelor raportate ca decedate în urma COVID-19 și situația reală este de peste 500 de persoane.

Vlad Voiculescu a precizat că diferența a fost observată când au fost comparate două platforme de raportarea: cea a spitalelor și CoronaForms, platforma raportărilor totale, care include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

 

×