x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INCREDIBIL. Medicii, obligaţi de lege să NU salveze vieţi

INCREDIBIL. Medicii, obligaţi de lege să NU salveze vieţi

de Luciana Grosu    |    06 Noi 2015   •   12:06
INCREDIBIL. Medicii, obligaţi de lege să NU salveze vieţi

Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România împreună cu Societatea de Salvare Bucureşti cer schimbarea legislaţiei şi încearcă mobilizarea tinerilor pentru a salva „faţa” medicinei de urgenţă. Ei susţin că ambulanţierilor li se interzice realizarea procedurilor de urgenţă, ce pot salva vieţile pacienţilor, chiar dacă sunt calificaţi să le facă. Aceştia blamează şi lipsa cronică de personal.

Conform Legii 95/2006, medicii de pe ambulanţă nu pot realiza aceleaşi manevre precum medicii de urgenţă din spital, deşi au aceeaşi pregătire profesională. Legislaţia actuală nu ia în calcul cazurile în care viaţa pacientului ar putea fi pusă în pericol. „De exemplu, în cazul în care pacientul are nevoie de o manevră de drenaj toracic, medicul de pe ambulanţă ştie şi poate să o facă, dar n-are voie”, spune dr. Cristian Grasu, Preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România. Medicii de pe ambulanţe nu sunt singurii obligaţi „să stea cu mâinile în sân” în timp ce pacientul moare. Deşi pe ambulanţe marea majoritate a personalului este oricum alcătuit din asistenţi medicali, conform aceleiaşi legi, anumite medicamente des folosite, cum ar fi cele antiaritmice, antihipertensive, diuretice sau cortizonul pentru administrarea intravenoasă pot fi utilizate doar de medici. Asistenţii nu pot interveni nici măcar în caz de urgenţe. Asta în condiţiile în care majoritatea echipajelor de salvare vin oricum fără medic.

„În majoritatea cazurilor, procedurile prevăd că la primul apel este trimis pe teren un echipaj de prim ajutor calificat, adică pompieri fără pregătire medicală”, explică dr. Cristian Grasu.

Decesul în spital, evitabil?
În România, lipsa medicilor de pe ambulanţe şi îngrădirile legislative fac ca majoritatea pacienţilor să ajungă la secţiile de urgenţe fără a fi primit tratament pe teren. Pentru că manevrele medicale sunt aplicate cu întârziere, starea pacientului se poate agrava şi de multe ori poate surveni decesul. Dr. Cristian Grasu consideră că ar fi absolut necesară suplimentarea numărului de medici de pe ambulanţe. „Vieţile oamenilor ar fi salvate, iar costurile ar fi modeste: maximum 1,5 euro/an de cetăţean”, explică specialistul.

Studenţii pot salva vieţi
Printre obiectivele proiectului Urgent Med Equity, susţinut de Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România împreună cu Societatea de Salvare Bucureşti, se numără cooptarea de studenţi care să facă voluntariat pe ambulanţă. Însă orice persoană de peste 18 ani poate deveni voluntar pentru Societatea de Salvare Bucureşti şi poate activa pentru a sprijini echipa de prim ajutor.

Cerem modificarea Titlului IV din Legea 95/2006 în sensul realizării echităţii între drepturile pe care le are un medic de pe ambulanţă şi un medic din spital.
Dr. Cristian Grasu

Întregul sistem medical din România suferă din cauza lipsei de personal. Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că 3.500 de medici pleacă anual din sistem, în timp ce doar 3.000 îşi fac intrarea.

Un medic de pe ambulanță e pus în situaţia absurdă de a risca să fie sancţionat în cazul în care salvează viaţa unui pacient până ca acesta să ajungă la spital.
 

×