Rezultatul alegerilor nu a fost anunţat oficial, membrii CSM părăsind rapid sala de şedinţă după deliberări.
După o pauză, plenul CSM urmează să aleagă noul vicepreşedinte.
UPDATE 12:20: Cristi Danileţ, membru CSM:"Nu poţi să accepţi faptul că sunt politicieni care adună colegii de partid în faţa tribunalelor pentru a presa o soluţie. Nu poţi să accepţi că un politician local iese din puşcărie ca un erou. Lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple într-o societate evoluată şi într-o democraţie consolidată".
"Va garantez ca nimeni nu va negocia independenta justitiei pentru ceva, pentru pace politica. Mai bine razboi decat o justitie neindependenta", a replicat Traian Băsescu.
UPDATE 11:35 - Traian Băsescu s-a adresat astăzi plenului CSM. Şeful statului a declarat că "nu suntem la stadiul în care să spunem că independenţa justiţiei este un bun deja câştigat" şi că "România nu este pe deplin consolidată".
Click aici pentru a urmări LIVE VIDEO şedinţa CSM
"Faptul că într-un moment de turbulenţe politice extraordinare, iulie-august 2012, principalele instituţii au rămas în picioare. Asta mi-a demonstrat că justiţia îşi câştigă pas cu pas independenţa. Şi cred că nimeni nu este dispus să facă paţi înapoi în acest proces. Democraţia în România nu este pe deplin consolidată. Nu suntem la stadiul în care să spunem că independenţa justiţiei este deja un bun câştigat de România. România n-are nicio şansă să meargă înainte dacă justiţia nu va fi o justiţie care să nu fie influenţată de politic. Am văzut situaţii de magistraţi care au fost predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică. Dacă nu este independent este numai datorită voinţei lui. Astăzi, judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei ", a declarat Traian Băsescu la şedinţa CSM.
Şeful statului a mai constatat "promptitudinea cu care CSM a apărat reputaţia judecătorilor şi procurorilor care au fost subiect de atacuri publice nejustificate şi reacţia imediată la magistraţii cu probleme de integritate". "N-am fost niciodată politicos cu sistemul doar de dragul de a fi. chiar dacă sunt inginer, am elementele care să-mi dea dreptul la o abordare pozitivă cu în ceea ce priveşte justiţia", a afirmat preşedintele.
"Vă felicit că aţi obţinut standardele de management internaţionale prin obtinerea certificatului ISO 9001. Este un certificat international care probeaza calitatea manageriala a institutiei. Este de natura sa scoata de sub semnul intrebarii capacitatea CSM de a gestiona justitia. Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri par a-si fi imbunatatit procedurile, lucruri care par sa se vada deja in hotararile judecatoresti, actiunile procurorilor si in tot sistemul. Consider justitia un pilon de echitate sociala si al evolutiei noastre pozitive. Romania a urcat cu 7-8 locuri in clasamentul Transparency International cu privire la coruptie. M-a bucurat ca din acest punct de vedere am depasit state vechi ale UE, unde perceptia despre coruptie e mai accentuata la cetateni decat in Romania. Mi-as dori ca perceptia cetatenilor privind coruptia sa continue trendul de diminuare in 2013. Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv, nepermitand anchetarea unui ministru sau unui fost ministru. Nu era vorba de arestare, dar nu ai nicio justificare sa nu permiti prezenta acestui demnitar in fata anchetatorilor. Am convingerea ca raportul MCV va sanctiona aceasta situatie", a spus Băsescu.
"In 2010 am adoptat o strategie de securitate nationala care e foarte in regula pentru Parlament si inca nu e aprobata de Parlament. Pentru un singur lucru, o afirmatie. E trecuta acolo nu la riscuri, ci la vulnerabilitati: ca sunt unele trusturi media sunt interesate in discreditarea unor institutii.
Ce s-a intamplat in 2012 cu judecatori ai ICCJ si procurori de la DNA confirma pe deplin aceasta afirmatie. Am vrut sa subliniez ca am ridicat aceasta problema inca de acum doi ani. Am aratat in raportul din anul 2010 ca sunt trusturi media care reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Am subliniat demult acest lucru, ca trusturi mass-media sunt interesate in discreditarea unor institutii. Pentru satisfacerea intereselor de discreditarea magistratilor unele trusturi media utilizeaza mijloace de influenta infinit mai mari decat are sistemul judiciar. Cand un trust mass-media ia judecatori sau procurori si ii toaca de dimineata pana seara pentru a-i discredita, lucrurile sunt grave. Poate gasim o solutie de protejare a justitiei fata de astfel de atacuri. Fiind si doamna ministru aici (Mona Pivniceru - n.red.) poate gasim o solutie de protejare a justitiei", a afirmat Traian Băsescu.
UPDATE 11:17 - Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a-şi alege conducerea pe acest an. Şedinţa este prezidată de Traian Băsescu.
UPDATE 10:18 - Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi actualul vicepreşedinte, şi-a depus oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM. Schmidt-Hăineală atrage atenţia asupra modificărilor complexe cu care se va confrunta în acest an sistemul judiciar.
"Ne aflăm în situaţia în care sistemul judiciar se va confrunta cu multiple schimbări - intrarea în vigoare a Codurilor şi absorbţia în practică a acestora, revizuirea Constituţiei, evaluările periodice realizate de Comisia Europeană, precum şi implementarea recomandărilor auditului independent realizat de experţii Băncii Mondiale, intitulat 'Evaluarea Funcţională a sistemului judiciar român'", subliniază procurorul.
..........................................
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte vineri pentru a alege noul preşedinte şi noul vicepreşedinte care vor conduce Consiliul în anul 2013. Ieri, Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale a comunicat că preşedintele Traian Băsescu va participa, la ora 11:00, la şedinţa plenului CSM.
Mandatul actualei conduceri a CSM - Alina Ghica, preşedinte, şi Oana Schmidt-Hăineală, vicepreşedinte - expiră în 6 ianuarie.
Până acum, doar judecătorul Mircea Aron, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a depus oficial candidatura pentru functia de preşedinte al CSM, însă membrii Consiliului se pot înscrie în cursa pentru cele două funcţii de conducere şi în timpul şedintei.
Mircea Aron susţine că a decis să candideze deoarece, în calitate de judecător al ÎCCJ, înţelege foarte bine situaţia cu care se confruntă "cea mai grea instanţă din ţară" din cauza lipsei de personal şi cât de "important este să se revină la normal". De asemenea, hotărârea sa de a candida este rezultatul "îndemnului transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor membri ai CSM", mai menţionează Aron, subliniind că de-a lungul carierei de 31 de ani de magistratură nu a avut nicio funcţie de conducere în sistemul judiciar.
"În condiţiile de astăzi ale României, în care atmosfera este intoxicată, sufocată de tot felul de crize, speranţa publică în buna credinţă a celor care exercită funcţii de demnitate a devenit o himeră. Prin urmare, oricine îşi asumă candidatura la o astfel de funcţie trebuie să devină conştient că angajamentul în funcţii de decizie în serviciul public se expune suspiciunii, erodării propriei imagini şi invadării spaţiului intim dincolo de limitele rezonabile. Dacă mai adaug modul în care o bună parte din media, în goana după subiecte şi audienţă amplifică această ambianţă, trebuie să ai o determinare serioasă în demersul de ocupare a unei funcţii de conducere, fie ea şi aceea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe termen de un an", consideră judecătorul.
Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei plenului de vineri se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.
Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.
Cei care vor candida pentru şefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.
Mandatul actualului CSM a început în ianuarie 2011, primul preşedinte fiind ales judecătorul Horaţius Dumbravă, iar vicepreşedinte procurorul George Bălan, care în urmă cu o lună şi jumătate şi-a înaintat demisia din magistratură, el fiind vizat într-o anchetă a DNA.
În 2012, componenţa CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a încheiat, fiind înlocuiţi cu cei care au câştigat alegerile pentru respectivele locuri, iar alţii au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat şi actualul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, în prezent membru de drept al Consiliului, şi Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societăţii civile.
Citește pe Antena3.ro