x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Memoria scurtă şi selectivă

Memoria scurtă şi selectivă

18 Dec 2008   •   00:00

Numele lui Cellu Rozenberg a făcut valuri de curând, când a apărut în paginile cotidianului israelian Haaretz. Cellu Rozenberg era semnatarul unui articol delog măgulitor la adresa României şi a lui Traian Băsescu, în care se afirma că antisemitismul este încă viu la noi în ţară. Cellu Rozenberg a trimis o scrisoare Jurnalului Naţional, în care doreşte să clarifice anumite aspecte legate de persoana sa, dar şi de afirmaţiile făcute. Redăm în continuare textul domnului Rozenberg.



"Chiar dacă cele scrise de mine în articolul publicat în HA'ARETZ,"Anti-Semitism is alive and kicking in Romania", au iritat o bună parte a populaţiei din România şi bineînţeles intelectuali şi ziarişti, nu vor putea schimba dovezile istorice. Încercarea de defăimare şi întrebările sarcastice de genul "cine este Cellu Rozenberg  nu vor reuşi, sub nici o formă, să rescrie istoria evreilor din România. Tuturor celor care sunt "curioşi" cine este acest "imbecil" aşa cum au scris câtave persoane bine cultivate, răspunsul este scurt pentru că nu am intenţia de a-mi face reclamă: Ph.d în istorie modernă şi contemporană; Ph.d în probleme de Securitate Naţională şi Relaţii Internaţionale. La ora actuală învăţ la Facultatea de Drept. Cred că datele acestea sunt destule pentru acei oameni atât de curioşi care se întreabă cine este Cellu Rozenberg, "inamicul" numărul unu al României. Cunoscând istoria României contemporane destul de bine, cred că am dreptul să-mi dau şi eu cu părerea, cel puţin ca jurnalist. Într-adevar nu am veleităţi de vânzător de acareturi şi nici de impresar devenit peste noapte istoric şi jurnalist, chiar dacă sunt evreu. Recunosc că şi printre evrei au fost şi mai sunt destule lichele care au făcut destul de multe fapte care pot fi interpretate ca acte de antisemitism. C.D.E-ul , acea organizaţie evreiască comunistă, a fost plină de evrei vânzători de neam nu mai puţin decât alţi antisemiţi. Ştiu destul de bine care sunt obiecţiile făcute conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti. Ştiu că sunt cimitire în care porcii şi alte animale la propriu şi la figurat mişună pe mormintele sfinte. Ştiu că sunt evrei care apără cauza "dreaptă" a politicii României şi din proprie iniţiativă sau puşi de alţii pentru a scrie din nou istoria evreilor din România aşa cum a făcut-o aşa-zis-ul academician şi profesor în istorie în primii ani ai comunismului.

Aşa s-a făcut că istorici cu reputaţie în România au dat replică articolului meu, de exemplu domnii Leon Volovici şi Andrei Oişteanu. Am tot respectul pentru ei, fiind prea mic pentru a-i contrazice. În continuare, redau un fragment interesant: "Există o categorie largă de intelectuali care adoptă atitudini antisemite datorită supunerii la o îndelungată tradiţie, prin indentificare pasivă, parcă de la sine înţeleasă, cu cei mai autorizaţi reprezentanţi ai naţionalismului românesc, din trecut şi contemporani. Conformismul, răspândit în mediile intelectuale, este întreţinut de asocierea atitudinii antisemite cu imaginea – model a "bunului " român, patriot şi naţionalist". Cred că textul este destul de clar. Întrebarea este cine a scris acest text? Da, da, nu altul decât Domnul Volovici: "Ideologia naţionalistă şi problema evreiască în România anilor 30 ", Ed. Humanitas , 1995 ,  p.207. Cartea "Imaginea evreului în cultura română" a fost scrisă de stimatul domn Andrei Oişteanu. Propun ca cine nu a citit aceste cărţi enumerate să facă acest lucru şi după aceea să comenteze dacă Rozenberg "necunoscutul" a inventat dovezi istorice.

Şi acum să revenim la articolul discutat. Antisemitismul în România a avut o amploare de nedescris. Istoria evreilor în România a fost o istorie a suferinţelor, mai ales din cauza antisemitismului. Nu eu am inventat Garda de Fier, nu Mişcarea Cuzistă, nu Pogromurile şi nici măcar rezultatele Holocaustului din România. Cei care au făcut asta erau români. Guvernele, Armata şi mare parte din popor au iniţiat toate actele criminale împotriva evreilor. Nu eu am scris articole şi poezii ca poetul naţional Eminescu sau Alecsandri. Nu am făcut parte din enorma masă de intelectuali, ziarişti şi scriitori care erau naţionalişti şi antisemiţi ca Nae Ionescu, Eliade, Crainic, M. Manoilescu, G. Cantacuzino, Goga, Iorga, C. Noica, P.Goma, ş.a.m.d. . "Delirul" nu a fost scos de mine ci de Marin Preda cu ajutorul oficialităţilor române în care Dl. Mareşal Antonescu este scos basma curată. Lista este lungă pentru a putea enumera pe toţi. Cei care caută pe Google cine este Rozenberg , mai bine s-ar mai cultiva citind istoria României. Aceste dovezi nu sunt inventate de mine. În toată perioada comunistă Holocaustul era în afara oricărui studiu istoric sau manual şcolar. Nici astăzi elevii români nu au parte de a învăţa ceva despre această perioadă. Care sunt motivele ? Poate exportatorii de produse din România de naţionalitate evreiască şi impresarii care ponegresc evreii dar pe de altă parte fac afaceri cu "Palestina" au un răspuns. Nu sunt vinovat nici de acea statuie a marelui mareşal Antonescu care a fost amenajată în curtea Bisericii Silvestri.
Pentru toate acestea şi pentru profanarea pietrelor funerare a acelor evrei care nu mai pot riposta, am hotărât ca eu să fiu glasul lor. Mă scuz de acest "abuz".

Am fost mirat că multe publicaţii m-au acuzat că l-am jignit pe dl. preşedinte Băsescu de a fi antisemit. Propun celor care debitează aceste prostii să mai facă şi un curs de engleză pentru începători înainte de a scrie gogomanii. L-am acuzat pe dl. B1sescu de incultură şi lacune în geografie, de fapt şi de politică cinică. Oricare om poate avea vreo scăpare, dar sper că la Palatul Cotroceni mai există şi oameni luminaţi care să-i atragă atenţia preşedintelui. Insinuări de genul aşa-zişi-lor ziarişti cu veleităţi de securişti şi "dosare" inventate şi cretine de genul celor scrise în unele publicaţii nu vor schimba dovezile istorice.

Acele rânduri scrise de mine în Ha'aretz descriu un adevăr. Cine crede altfel este invitat să studieze obiectiv istoria evreilor din România. Dacă Rozenberg este de negăsit pe Google, sigur poate fi găsit J. Ancel care a scris despre Holocaustul din România”.

Dr. Cellu Rozenberg  -  Israel (la graniţa cu Siria)

×
Subiecte în articol: observator romania