x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator METEO / Atenţie, şoferi! Se strică vremea!

METEO / Atenţie, şoferi! Se strică vremea!

de Sorin Anghel    |    29 Ian 2009   •   00:00

 De diseară, vremea se răceşte simţitor. În Moldova se va instaura iarna, astfel că circulaţia rutieră se va desfăşura cu dificultate.



Circulaţia aerului rece nu permite masei de precipitaţii să părăsească teritoriul ţării noastre, astfel că începând de diseară ninsorile vor coborî de la munte şi vor pune stăpânire şi pe zonele mai joase. Moldova va fi albă începând de mâine, datorită stratului de zăpadă. În extremitatea de est, ninsorile vor fi asociate cu vânt, iar vizibilitatea va fi redusă. Ploile se vor tranforma în lapoviţă şi în ninsoare în Moldova, mâine şi în Muntenia şi în Dobrogea, iar procesele vor migra apoi spre zona Olteniei. Ninsorile nu par a fi însemnate cantitativ, mai ales că vin pe un pământ ud şi destul de cald, dar, o dată cu scăderea de temperatură, pe şosele s-ar putea forma gheţuş. Manevrele şi operaţiunile în Portul Midia au fost suspendate ieri după-amiază din cauza vizibilităţii foarte scăzute în condiţii de ceaţă densă. Navele aflate în apropiere trebuie să folosească semnalele acustice şi luminoase pentru a evita producerea unor incidente.

În Capitală, nu se anunţă schimbări meteo majore faţă de zilele precedente, numai ploile scăzând cantitativ, cerul păstrându-se înnorat până mâine.



Sistemul noros, ce a determinat ploi multe, o parte din ele însemnate cantitativ, în ultimele 36 de ore, în ţara noastră, persistă şi la această oră în zona geografică a României, cu arealul precipitabil poziţionat deasupra regiunilor nordice şi de nord-est. Circulaţia aerului, cel puţin la nivelul norilor, nu-i permite să se îndepărteze de ţara noastră, dirijându-l către rama nordică a Carpaţilor Păduroşi, nordul Ucrainei, Cehia şi Slovacia şi de acolo înspre Câmpia Panonică. Doar o parte, şi încă destul de mică, din acest sistem noros, va avea o astfel de evoluţie. Restul va face cale întoarsă, dinspre nordul Moldovei, către centrul şi apoi sudul acestei regiuni. Totodată, în jumătatea vestică a Mării Negre, se va organiza şi dezvolta un alt sistem noros, bogat în umezeală, aparţinând unui nou front atmosferic. Cele două sisteme vor fuziona şi ansamblul ce va rezulta va fi în deplasare către Muntenia şi Dobrogea, apoi şi către Oltenia. Contextul ce se va crea va fi favorabil pătrunderii de aer rece, care se va reflecta şi în forma precipitaţiilor. O dată cu pătrunderea aerului rece se va intensifica şi vântul, în principal în zonele de câmpie şi de podiş din extremitatea de răsărit şi ninsori asociate cu vânt, înseamnă viscol şi vizibilitate redusă. Începând de diseară, ploile se vor tranforma în lapoviţă şi ninsoare, în Moldova, mâine şi în Muntenia şi în Dobrogea, iar procesele vor migra apoi spre zona Olteniei. Ninsorile nu par a fi însemnate cantitativ, mai ales că vin pe un pământ ud şi destul de cald, dar o dată cu scăderea de temperatură, pe şosele s-ar putea forma gheţuş. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru: max.: 8°C min.: 2°C
Periferie: max.: 8°C min.: 2°C

Azi (joi):
Cerul va fi mai mult noros şi va ploua, mai ales în cursul nopţii.

Mâine (vineri):

Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor cădea precipitaţii la început sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla în general moderat. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 3°C, iar minima: -2°C.

Poimâine (sâmbătă):
Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi condiţii ca trecător să ningă slab, mai ales ziua. Maxima: 3°C, iar minima: -3°C.

LA MUNTE


Azi (joi):
Vremea va intra într-un proces de răcire. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge, pe arii extinse în Carpaţii Orientali, unde izolat cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi 15 l/mp, local în Carpaţii Meridionali şi pe arii mai restrânse în cei Occidentali. Vântul va avea intensificări în prima parte a intervalului în Carpaţii Orientali, unde va mai viscoli trecător ninsoarea.

Mâine (vineri):
Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi noros şi va ninge în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi jumătatea sudică a Carpaţilor Orientali, şi pe arii mai restrânse în restul zonei. Vântul va prezenta unele intensificări în zona înaltă.

Poimâine (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros. Va ninge slab, local în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali şi pe arii restrânse în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va continua să scadă uşor, valorile devenind normale pentru această perioadă. Izolat, dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.

PROGNOZA ÎN EUROPA

Presiunea atmosferică va fi scăzută în Peninsula Balcanică şi ţările învecinate României, dar şi în partea central-nordică şi de nord a Oceanului Atlantic, iar în rest va fi în creştere, într-o masă de aer rece, de origine polară. În altitudine, presiunea atmosferică se va menţine scăzută în bazinul central şi de est al Mării Mediterane, în Marea Adriatică, Peninsula Balcanică, Marea Neagră şi ţările situate în vecinătatea României. Începând de la noapte, va fi în scădere şi în estul şi nord-estul continentului, la fel şi temperatura aerului, în timp ce în jumătatea de nord-vest, va începe să crească şi va pătrunde un aer cald. Cu aceste transformări, formaţiunile noroase existente în zonele cu presiuni scăzute, şi cele ce se vor mai forma şi dezvolta, vor staţiona în acele zone, obligate fiind să-şi consume tot potenţialul de umezeală, precipitabil. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul noros meteo