Haine colorate de damă, jucării de pluș, cărți, clăpari și chiar o tricicletă verde sunt câteva dintre produsele expuse în vitrinele unui magazin social cu profil neobișnuit, de la marginea Bucureștiului.
Cei care își aleg câteva dintre obiectele oferite și expuse în magazin nu au nevoie de bani, ci pot dona, la rândul lor, haine și obiecte mici sau pot face voluntariat la complexul de servicii sociale OMINIS.
Din iunie, de când a fost deschis complexul de servicii sociale de pe strada Turnu Măgurele numărul 17, magazinul are zilnic aproximativ 10 vizitatori care donează sau "cumpără" produse. Limita este de patru produse săptămânal — câte două produse, de două ori pe săptămână — explică Marius Popescu, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Dincolo de dimensiunea socială, profilul magazinului este realizat în așa fel încât să încurajeze oamenii să se implice în viața societății.
"Noi vrem să încurajăm această muncă. Încercăm să vedem o deschidere din partea cetățenilor Bucureștiului", a declarat Popescu pentru Agerpres, adăugând că direcția intenționează să deschidă magazine în toate cartierele bucureștene în care există centre sociale. "În general, profilul donatorului și profilul celui care vine să ia o haină coincid. Au existat mulți oameni care au venit să ceară obiecte dând, la rândul lor, alte obiecte", spune Popescu.
Dar, uneori, nu doar persoanele nevoiașe apelează la acest magazin. "Au existat persoane care veneau cu BMW-uri sau Mercedesuri înmatriculate în Bulgaria care spuneau că nu au de unde să aibă haine noi", a menționat Marius Popescu.
Potrivit acestuia, unii oameni consideră că munca de voluntariat poate fi înjositoare. "A venit la noi o bătrânică. A luat haine și a spus că nu are ce să ne dea la schimb. Atunci noi am rugat-o să ne ajute să împachetăm haine, în schimb. A spus că nu poate face așa ceva pentru că o denigrează. În momentul acela i-a sunat telefonul, era un telefon de ultimă generație", a spus Popescu.
Clienții magazinului social caută în încăperea de câțiva metri pătrați, unde produsele sunt aranjate pe rafturi colorate, obiecte atât pentru ei, cât și pentru cunoscuți. Maria Ghiță, o pensionară de 58 de ani, a ales o salopetă pentru un prieten care lucrează la un adăpost de câini. "Pentru mine am luat un suport de pantofi care îmi lipsea din casă", spune femeia, care a aflat de acest centru de la fratele său. În schimb, ea s-a oferit să împacheteze hainele din sacii de rafie în care au fost aduse de donatori.
Magazinul social este una dintre componentele complexului OMNIS, care include un centru pentru copii cu vârste de la 0 la 3 ani, o cantină socială unde pensionarii cu venituri mici pot mânca la prânz în fiecare joi, o spălătorie și, în curând, o frizerie socială.