x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Metode staliniste ale DNA pentru fabricarea acuzaţiilor. Un denunţător, obligat de procurorul anticorupţie să-l înfunde pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

Metode staliniste ale DNA pentru fabricarea acuzaţiilor. Un denunţător, obligat de procurorul anticorupţie să-l înfunde pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

18 Iun 2013   •   16:45
Metode staliniste ale DNA pentru fabricarea acuzaţiilor. Un denunţător, obligat de procurorul anticorupţie să-l înfunde pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

Practici incredibile ale DNA ies la iveală în timpul procesului în care un magistrat important este judecat  la Înalta Curte. Cazul este adus în atenţie de publicaţia Lumea Justiţiei.

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Nicolae Şerban se află de peste 1 an şi 3 luni în arest, ca urmare a trimiterii sale în judecată de către DNA, pentru un presupus trafic de influenţă şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, alături de soţia sa notarul Ramona Şerban şi alte persoane. Condamnat în fond, la data de 28.12.2012, la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la 5 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni de către Curtea de Apel Alba Iulia, judecătorul Cătălin Şerban se află în prezent în faza de recurs a procesului la Înalta Curte. Departe de a fi elucidat, adevărul în cazul fostului vicepreşedinte a CA Timişoara începe să iasă la iveală şi relevă existenţa unor indicii ce conduc spre ideea unei făcături judiciare de proporţii.

O mărturie zguduitoare a unuia dintre inculpaţii din acest dosar – Iacob Chisărău, director al SC Moldomin SA Moldova Nouă, inculpat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni - ­ mărturie făcută în data de 31 mai 2013 în faţa completului de recurs al Înaltei Curţi format din judecătoarele Corina Jijiie, Tatiana Rog şi Lavinia Lefterache, relevă faptul că denunţătorul Chisărău a fost constrâns de procurorii DNA să se ducă în data de 14 martie 2012 cu suma de 50.000 euro, pusă într-un plic A4, la soţia judecătorului Şerban, notarul Ramona Şerban, şi să îi lase în birou, pentru a se “dovedi” astfel actul de corupţie (o pretinsă infracţiune de trafic de influenţă, consumată sub forma pretinderii, de către judecătorul Cătălin Şerban).

Judecătoarele Jijiie, Rog şi Lefterache au considerat că mărturia acestui denunţător este esenţială pentru elucidarea misterelor din cazul Şerban, indiferent de poziţia sa procesuală în acest caz.

Martorul-denunţător-condamnat a recunoscut că procurorul DNA Badea l-a constrâns sub ameninţarea armelor să ducă un plic cu bani soţiei vicepreşedintelui CA Timişoara, promiţându-i că îi va rezolva favorabil un alt dosar penal în care Chisărău era inculpat pentru omor din culpă. Cum s-au derulat faptele?

În esenţă, martorul Iacob Chisărău a mărturisit în faţa Înaltei Curţi, la 31 mai 2013, faptul că a fost săltat de pe drum în data de 14 martie 2012 de către un “comando” al DNA, moment în care i s-a promis de către procurorul DNA Dan Gabriel Badea că va avea grijă să-i fie bine şi într-un alt dosar penal pe care îl mai avea. În declaraţie s-a consemnat că este vorba despre o infracţiune la legea circulaţiei. Este vorba despre un dosar de ucidere din culpă (dosarul nr. 391/220/2011 aflat pe rolul Judecătoriei Deta) unde Iacob Chisărău a fost deja condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare, cu executare, pentru că într-un accident rutier a omorât trei studenţi şi a rănit grav pe un al patrulea. În schimbul promisiunii că va primi o pedeapsă cu suspendare, dar şi “sprijin” în dosarul de omor din culpă, Chisărău mai spune că acceptat să ducă un plic cu 50.000 euro notarului Ramona Şerban, soţia vicepreşedintelui CA Timiş, iar apoi să facă un denunţ în care să afirme că banii reprezentau preţul unui trafic de influenţă exercitat prin judecătorul Şerban, pentru obţinerea unor soluţii favorabile în două dosare aflate pe rolul CA Timişoara.

În realitate, în dosarul în care judecătorul Cătălin Şerban a fost deja condamnat la fond de către Curtea de Apel Alba Iulia, nu există nicio probă a traficului de influenţă (afară de denunţul lui Chisărău), existând însă numeroase probe care atestă că Iacob Chisărău intenţionase în fapt doar să perfecteze nişte acte notariale la notarul Ramona Şerban pentru vânzarea unor importante active (terenuri) ale societăţii sale comerciale.

Iată fragmente din uluitoarea declaraţie de martor dezvăluite de luju.ro: “...Am fost oprit în trafic de o maşină care mi-a tăiat calea... Am oprit, au coborât mai multe persoane din acea maşină, mi-au spus să pun mâinile pe bord şi mi-au pus întrebări cu faptul de unde vin şi câţi bani am asupra mea. Am răspuns că am 50.000 euro la mine şi în primul moment am spus că au fost ai mei. Ulterior mi-au spus că m-au urmărit, inclusiv în Serbia, şi că ştiu unde duc banii... Eu nu am spus însă cui îi duc, ei au spus că ştiu că-i duc domnului judecător Şerban. Din acest moment, între mine şi domnul Badea, procuror DNA, a urmat o discuţie derulată în spatele maşinii. În această discuţie mi s-a spus că pot beneficia de circumstanţe dacă voi colabora, că îmi vor cere condamnarea cu suspendare. Mi-au mai amintit că mai am un dosar în fază de cercetare penală, cu o infracţiune la legea circulaţiei. Mi s-a spus şi că am nepoţi pe care trebuie să-i văd şi că-i voi putea vedea dacă voi colabora, fiind lăsat în libertate. Eram într-o stare de tensiune foarte mare. Sunt bolnav de inimă şi am instalat un stimulator cardiac... Eu am spus că accept să colaborez dacă voi fi martor în cauză şi am făcut un autodenunţ.  În timp ce stăteam cu mâinile pe bord, am întors capul şi am observat un civil (toţi cei care ne-au oprit erau civili) care avea un pistol în mână şi eu cred că acel pistol era îndreptat spre mine... Când mi s-a reamintit că am dosar de urmărire penală la legea circulaţiei, mi s-a promis că voi fi sprijinit. N-am înţeles nimic din aceste vorbe. Eu îmi amintesc că am numărat cei 50.000 euro, i-am dat procurorului într-o pungă de plastic.”

Un aspect de mare importanţă, care accentuează modul uluitor în care anchetatorii DNA înţeleg să dirijeze anchetele şi să convingă instanţele să dea condamnări, îl constituie scena oferită la termenul din 31 mai 2013 de însuşi procurorul de şedinţă al DNA Cameluş Păduraru. În timp ce completul de judecată a întrebat martorul: “Pentru cine erau banii?” cu referire la suma de 50.000 euro, procurorul Cameluş Păduraru a sărit ca o rachetă de pe scaun arătându-se revoltat de întrebare şi de faptul că s-ar încerca schimbarea unei sentinţe. Surprinzător, instanţa nu l-a pus la punct pe procuror, însă după această intervenţie de forţă martorul nu a mai răspuns, fiind evident intimidat.

Mobilul inculpării judecătorului Şerban l-ar constitui o semnătură dată de acesta pentru cercetarea unui nepot al fostului şef al DNA Daniel Marius Morar – arată luju.ro, urmând să detalieze acest aspect exploziv al motivelor anchetei.

Ce a urmat după episodul din 14 martie 2012 de după oprirea în trafic a lui Iacob Chisărău şi transformarea lui în agent provocator împotriva judecătorului Cătălin Şerban sunt următoarele: Lui Chisărău i s-a montat tehnica de ascultare, bancnotele (cei 50.000 euro) au fost marcate chimic, omul fiind trimis la biroul din Timişoara al notarului Ramona Şerban să lase plicul în birou. În apărarea lor, soţii Şerban au declarat că nu a existat nicio înţelegere vizând vreun dosar între ei şi Chisărău, că în plicul lăsat în seara de 14 martie 2012 în biroul notarului Ramona Şerban (plic care nu a fost atins/deschis) se credea că se află doar acte legate de tranzacţia imobiliară pe care o solicitase acelaşi Chisărău în discuţia purtată în acea zi.

×
Subiecte în articol: dna Cătălin Nicolae Şerban