x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Micutii vor lapte cu cacao

Micutii vor lapte cu cacao

17 Sep 2004   •   00:00

Initiativa care a debutat in urma cu doi ani continua si in acest nou an scolar. In prima zi de scoala, copiii de clasele I-IV au primit lapte in cutii de carton cu o forma foarte atragatoare.

OANA ANTONESCU

Anul acesta, lazile frigorifice primite la inceputul actiunii "laptele si cornul" sunt goale. Pentru ca laptele este pasteurizat, nu mai are nevoie de conservare la rece. La Scoala generala nr. 156 din Bucuresti, singura lada frigorifica este scoasa din functiune. Zeci de lazi de carton au fost aduse cu cateva zile inainte de inceperea scolii si stau ingramadite intr-o camaruta, laolalta cu batoanele de paine. Laptele este suficient pentru cinci zile si comanda vine pentru toata saptamana. Batoanele, in schimb, vin zilnic.

PROFESORI. La intrunirea directorilor de scoli din 9 septembrie, de la Colegiul National "Sf. Sava" din Capitala, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au facut instructajul cu privire la depozitarea si consumul laptelui. De la administratorul scolii si pana la invatatoare, cu totii trebuie sa verifice cutiile cu lapte. Daca sunt deformate, bombate sau murdare ori daca prezinta inadvertente intre datele inscriptionate pe ambalaj si actele insotitoare, ele trebuie returnate firmei care le livreaza. Inspectorii sunt de parere ca laptele si cornul sunt suficiente pentru o masa si de aceea ii sfatuiesc pe parinti sa nu le mai pregateasca micutilor sandvisuri sau cel putin sa aiba grija ca acestea sa nu fie din produse perisabile. Fructele sunt cele mai indicate pentru a suplimenta masa copiilor. Doinita Costache, directoarea Scolii nr. 156, duce o campanie asidua in aceasta privinta: "La fiecare sedinta le spunem parintilor sa nu le mai puna mancare micutilor. Chiar si iarna, in clase este foarte cald, sandvisurile se periseaza, copiii fac intoxicatii alimentare si apoi dau vina pe laptele pe care il dam aici, la scoala".

CONTROALE. Administratorul Scolii nr. 174 din Capitala, Mihaela Avramescu, isi aminteste ca in primavara acestui an au avut probleme cu laptele: "Am constatat, din fericire in timp util, ca laptele era branzit, dar am sunat imediat la fabrica si ne-au trimis alte cutii. Vreme de aproape o luna am primit apoi branza topita in loc de lapte. Nu stiu care a fost motivul, dar copiii au fost incantati". La fel s-a intamplat si in scolile din vecinatate, 310 si 156. Brusc, fara nici un fel de explicatii, furnizorii au adus din nou lapte la cutie. Anul acesta, controalele s-au inasprit. In ultima luna, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au venit in control de patru ori la Scoala nr. 156.

COPII.Micutii sunt foarte incantati pentru ca noile batoane nu mai au susan. In plus, cutia cu lapte are o forma foarte atragatoare, piramidala, iar paiul face deliciul copiilor. La Scoala nr. 310 din cartierul bucurestean Militari se impart zilnic 365 de cutii cu lapte si acelasi numar de batoane. Portiile care raman sunt date celor mai saraci sau chiar femeilor de serviciu, dar nimic nu se returneaza distribuitorului. Invatatoarea Mihaela Geadau de la Scoala nr. 156 nu le da voie copiilor sa ia laptele acasa, ba chiar le verifica ghiozdanul o data la doua zile pentru ca "se poate intampla sa il uite acolo si sa-l manance peste cateva zile, cand este alterat". La Scoala nr. 310 insa, "multi dintre copii duc laptele si cornul fratilor sau surorilor mai mici, fie ca sunt saraci sau pentru ca ei nu vor sa-l manance", a constatat de-a lungul celor doi ani de "lapte si corn" invatatoarea Crina.

PROGRAME DE SANATATE

In ce-i priveste pe copiii mofturosi, "depinde de maiestria invatatorului sa-i convinga", crede directoarea Doinita Costache. Scoala 156 a initiat o serie de programe de sanatate prin care copiii erau convinsi de importanta laptelui in alimentatie. Cei mai multi dintre ei nu fac nazuri, ba chiar asteapta pauza de la ora 10:00, cand primesc cornul si laptele. Cristian Zidaru este cel mai nerabdator dintre copiii de clasa a IV-a ai invatatoarei Mihaela Geadau: "Ma intreaba de 10 ori pe zi cand vine laptele. Situatia lui materiala este mai precara, dar sunt destul de multi ca el in scoala noastra". Desi are o cutie frumoasa, laptele ar fi mai bun cu cacao, este parerea unanima a micutilor. "Sunt atat de inventivi la varsta aceasta, incat si-au pus problema cum sa scoata cacao din tonomatul de pe hol si sa-l amestece cu laptele din cutie". Cu toate ca au mai multa bataie de cap de cand cu campania "laptele si cornul", profesorii sunt multumiti ca micutii abia asteapta pauza de masa.
×
Subiecte în articol: observator scoala lapte