x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihaela Udrea, director în MS, a luat mită de la Liliana Sgîrcitu, reţinută de DIICOT în alt dosar

Mihaela Udrea, director în MS, a luat mită de la Liliana Sgîrcitu, reţinută de DIICOT în alt dosar

22 Sep 2015   •   19:34
Mihaela Udrea, director în MS, a luat mită de la Liliana Sgîrcitu, reţinută de DIICOT în alt dosar

Liliana Sgîrcitu, reţinută marţi de procurorii DIICOT în dosarul reţetelor fictive, i-a dat mită pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice Mihaelei Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), conform informaţiilor care apar în rechizitoriul prin care procurorii DNA au trimis-o pe cea din urmă în judecată, în stare de arest preventiv.

În dosarul trimis în instanţă de DNA, Liliana Sgîrcitu, soţia interlopului brăilean Titu Sgîrcitu, are calitatea de martor. În cazul ei şi a altor cinci persoane, care au recunoscut că i-au dat mită Mihaelei Udrea, procurorii anticorupţie au disjuns cauza în vederea soluţionării cererilor de acord de vinovăţie formulate.

Potrivit rechizitoriului, Mihaela Udrea, care ocupa funcţia de director la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, a primit de două ori mită de la Liliana Sgîrcitu, pe 6 şi 27 august 2015, în legătură cu avizarea a trei puncte farmaceutice. Plicurile cu bani, care conţineau 1.000 de lei şi respectiv 2.000 de lei, i-au fost înmânaţi în biroul său de la minister.

Din înregistrările ambientale rezultă că la prima întâlnire Liliana Sgîrcitu i-a arătat Mihaelei Udrea un plic pe care îl ţine în mâna dreapta şi pe care l-a introdus apoi sub nişte documente aflate pe birou, iar la a doua întâlnire i-a lăsat pe birou o pungă.

"Udrea Mihaela Ela ia de pe birou punga lăsată de Sgîrcitu Liliana Valentina, se uită în interior, iar după aceea se ridică de pe scaun şi duce punga la fişetul din încăpere", se precizează în rechizitoriu.

După a doua întâlnire, cu ocazia percheziţiei efectuate de anchetatori, plicul care conţinea suma de 2.000 de lei a fost găsit în biroul Mihaelei Udrea, însă aceasta a încercat să nege provenienţa ilicită a banilor.

"(...) a fost găsit un plic inscripţionat Ahmeya (numele societăţii lui Sgîrcitu, cea care a înstrăinat fondurile de comerţ) conţinând suma de 2.000 lei. Despre acest plic inculpata Udrea Mihaela Ela a arătat cu ocazia efectuării percheziţiei că îl are de la o doamna din Brăila, reprezentanta farmaciei Ahmeya, care i l-a lăsat pentru a cumpăra medicamente pentru mama sa bolnavă. Inculpata Udrea nu a putut preciza nici numele medicamentelor pe care urma să le achiziţioneze, nici boala de care suferă mama lui Sgîrcitu", se mai arată în rechizitoriu.

În schimb, Liliana Sgîrcitu a recunoscut, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că i-a dat bani şefei de la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, pentru a-i facilita şi apoi pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice.

De altfel, relaţia dintre cele două reiese şi din convorbirile telefonice interceptate de anchetatori:

"Sgîrcitu: Bună ziua, doamna farmacist!
Udrea: Bună ziua!
Sgîrcitu: Ce faceţi, doamnă?
Udrea: Ce să fac? La birou, cu şedinţe, cu...
Sgîrcitu: La birou. Da, şi eu sunt în şedinţe cu Mediplus-ul, nu rezolv nimic cu ei, n-am primit niciun semn, am făcut contestaţie, vom vedea. Acuma nu mai... că degeaba. Dar am o altă problemă, m-am dus la Casă să facem evaluarea...
Udrea: Aşa...
Sgîrcitu: Şi ne cere autorizaţia emisă pe numele noii societăţi. Nu ne face evaluarea altfel.
Udrea: Ă....dar staţi, că nu mai ştiu cum se numeşte.
Sgîrcitu: Valentina Farm
Udrea: A, n-a ieşit, nu, astea-s ale vechi din (20.08...)".

Procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, pe Mihaela Udrea, director al Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, sub aspectul săvârşirii a şase infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, în perioada 16 aprilie - 27 august 2015, Mihaela Udrea a primit, în biroul său din cadrul Ministerului Sănătăţii, de la şase persoane sume de bani (în total 7.500 lei şi 500 de euro) şi produse cosmetice, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la avizarea unor puncte de lucru farmaceutice.

"În acelaşi context, la 27 august, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatei fiind găsită suma de 2.000 lei. Cu ocazia percheziţiei, în biroul inculpatei au fost găsite sume de bani totalizând suma de 4.265 lei şi mai multe produse cosmetice", susţin procurorii DNA.

Liliana Sgîrcitu a fost reţinută marţi de procurorii DIICOT, alături de alte 12 persoane, în dosarul reţetelor fictive, în care sunt implicaţi medici, farmacişti, funcţionari de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi un lanţ de farmacii din Brăila care îi aparţine ei şi soţului său, interlopului Titi Sgîrcitu.  

Agerpres

×