x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de oameni şi-au luat adio de la Mitropolitul Bartolomeu Anania

Mii de oameni şi-au luat adio de la Mitropolitul Bartolomeu Anania

03 Feb 2011   •   09:03
Mii de oameni şi-au luat adio de la Mitropolitul Bartolomeu Anania
Sursa foto: Andreea Campeanu/Mediafax

Sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu a fost depus în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, după onorul prezentat de Garda Militară şi intonarea imnului naţional.

Cortegiul funerar alcătuit din preoţi şi înalţi ierarhi a fost urmat de un alai al oficialităţilor prezente la înmormântare, din care a făcut parte şi premierul Emil Boc. Primul-ministru şi alţi oficiali au coborât în subsolul catedralei, unde a avut loc înhumarea.

Peste sicriul ÎPS Bartolomeu a fost turnat pământ reavăn, adus special de la Nicula, pentru a fi respectat testamentul Mitropolitului Clujului, anunţă Mediafax. Conform estimărilor jandarmilor, la ceremonia funerară au participat peste 4.000 de persoane.

UPDATE 14:11

 Sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu este purtat într-o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, din cortegiu făcând parte doar preoţii şi înalţii ierarhi care au participat la sluba de înmormântare.

Sicriul se va opri de patru ori pe parcursul procesiunii, în timpul căreia se intonează cântece religioase. Înainte de a fi depus în cripta ierarhilor, Mitropolitului Bartolomeu i se vor acorda onoruri militare.

UPDATE 14:00

Slujba de înmormântare a mitropolitului Bartolomeu Anania, oficiată de Patriarhul Daniel, a început la Catedrala mitropolitană din Cluj. La funeralii participă mii de credincioşi, printre care şi oficiali români.

Premierul Emil Boc a ajuns, astăzi la prânz, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca pentru a partipa la slujba de înmormântare a patriarhului Bartolomeu Anania.

"Am venit să îi aduc un ultim omagiu IPS Bartolomeu, în amintirea unei colaborări excepţionale, pe care am avut-o atât ca primar, cât şi ca prim-ministru, şi nu în ultimul rând, ca şi creştin. Pentru ceea ce a fost, este şi va rămâne IPS Bartolomeu în inima fiecărui creştin, a fiecărui clujean, a fiecărui român. Din învăţătura lui Bartolomeu Anania putem învăţa fiecare", a spus Emil Boc, citat de Mediafax.



UPDATE 10:20


 Aproape 30 de înalţi înalţi ierarhi ortodocşi participă la slujba de Liturghie oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înaintea slujbei de înmormântare a IPS Bartolomeu, cinci dintre ei fiind veniţi din străinătate.

Potrivit unei liste comunicate de Mitropolia Clujului, pe lângă Patriarhul Daniel, participă la Liturghie şi la slujba de înmormântare 27 de înalţi ierarhi ortodocşi din toată ţara şi din străinătate - mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi. Printre aceştia se numără IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Nifon, Mitropolit şi Arhiepiscop al Târgoviştei, IPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

De asemenea, sunt veniţi din străinătate IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Siluan, episcopul românilor din Ungaria, PS Timotei, episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi PS Macarie, episcopul Europei de Nord.

La slujbă asistă şi deputatul PNL Horea Uioreanu, fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.



UPDATE 09:15


 Peste 200 de persoane s-au adunat, în această dimineaţă, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a participa la slujba de Liturghie şi la cea a înmormântării Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu.

Oamenii au venit în jurul orei 8.00 la Catedrala Mitropolitană, pentru a asista la Liturghie, deşi lăcaşul de cult a fost închis la ora 7.00, pentru ca reprezentanţii Mitropoliei să facă ultimele pregătiri pentru săvârşirea serviciilor religioase.

În Piaţa Avram Iancu au fost instalate trei ecrane de mari dimensiuni, pentru ca enoriaşii să poată urmări slujbele care vor fi transmise în direct la televiziune. De asemenea, jandarmii au instalat în piaţă garduri metalice pentru a preveni înghesuiala. Primăria Cluj-Napoca va institui restricţii de circulaţia în zona Pieţei Avram Iancu, între orele 11.00 şi 15.00, pentru ca slujba de înmormântare să se desfăşoare în condiţii optime.

Slujba de Liturghie, care a început la ora 9.00, şi cea a înmormântării, programată de la ora 12.00, vor fi oficiate de un sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, în frunte cu Patriarhul Daniel. După slujba de înmormântare, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu va fi scos din catedrală şi purtat într-o procesiune de înconjurare a bisericii, după care va fi depus în cripta ierarhilor.

 

Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi înmormântat astăzi, la Cluj Napoca. Slujba de înmormântare va avea loc în Catedrala mitropolitană din oraş şi va fi oficiată de Patriarhul Daniel. La funeralii sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni.

În ultimele trei zile, Catedrala Mitropolitană din Cluj s-a transformat în loc de pelerinaj şi într-o mare de lacrimi. Oameni simpli, preşedintele ţării, dar şi patriarhul Daniel au venit trecut pe la catafalcul unde este depus sicriul cu trupul Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Mii de credincioşi au venit la Catedrala Mitropolitană să-l vadă pentru ultima oară pe cel care ani la rând le-a fost părinte spiritual. Cu mâinile împreunate spre cer, oamenii au trecut rând pe rând, în tăcere, pe la catafalc. Au adus flori şi au aprins lumânări pentru sufletul lui Bartolomeu.

Patriarhul Daniel şi preşedintele Traian Băsescu i-au adus şi ei un ultim omagiu.

Bartolomeu Anania va fi înmormântat în Cripta Ierarhilor, de sub Catedrala Mitropolitană. Trupul mitropolitului va fi la acoperit cu pământ reavăn de la mânăstirea Nicula, aşa cum i-a fost dorinţa.

La înmormântare vor fi prezenţi, printre alţii, premierul Emil Boc, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, secretarul de stat Ministerul Culturii Nicolae Adrian Lemeni, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, oficialităţi locale şi judeţene şi parlamentari din judeţele Transilvaniei, precum şi numeroşi înalţi prelaţi.

×
Subiecte în articol: bartolomeu