x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minigarhii ruşi

Minigarhii ruşi

de Sînziana Stancu    |    07 Sep 2008   •   00:00
Minigarhii ruşi

Pentru prima oară în istoria Rusiei, peste o sută de copii se pregătesc să moştenească, fiecare, mai mult de 1 miliard de dolari. Publicaţia rusă Finans i-a clasificat în topul minigarhilor, ca moştenitori ai oligarhilor ruşi.

Pentru prima oară în istoria Rusiei, peste o sută de copii se pregătesc să moştenească, fiecare, mai mult de 1 miliard de dolari. Publicaţia rusă Finans i-a clasificat în topul minigarhilor, ca moştenitori ai oligarhilor ruşi.

 
Cap de listă în topul minigarhilor sînt fraţii Marina (5 ani) şi Piotr Deripaska (7 ani), copiii magnatului rus al aluminiului Oleg Deripaska. Teoretic, fiecare dintre ei ar trebui să moştenească 20 de miliarde de dolari. Oleg Deripaska este cel mai bogat oligarh rus, care l-a detronat şi pe Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea. În ceea ce-i priveşte pe cei cinci copii ai săi, numele de Abramovici nu mai este cap de listă şi în topul minigarhilor, ci ocupă locul 34, deoarece averea magnatului rus se împarte la cinci, fiecărei odrasle revenindu-i doar 4,6 miliarde de dolari.

 
ÎMPĂRŢEALĂ. Finans a calculat moştenirea ce ar reveni urmaşilor oligarhilor ruşi după o metodă simplă, averea totală estimată a unui magnat fiind împărţită la numărul de copii pe care îi are. Calculul este însă discutabil. Pe de-o parte, pentru că nu se ştie dacă bogătaşii ruşi vor fi dispuşi să le lase moştenitorilor părţi egale din averea lor, iar, pe de alta, pentru că unii dintre copiii magnaţilor au deja afaceri pe cont propriu sau participă cu banii lor la afacerile tatălui. Aşa, de pildă, este cazul copiilor magnatului rus al oţelului Alexei Mordaşov, care are un fiu de 22 de ani, Ilia, din prima căsătorie şi un al altul, de 8 ani, Kirill, din al doilea mariaj. După calculul făcut de Finans, fiecare fiu al lui Mordaşov ar trebui să moştenească 7,37 de miliarde de dolari, însă la Sankt Petersburg s-a auzit, încă din 2001, după ce magnatul a divorţat, că le plăteşte fostei soţii şi lui Ilia doar 620 de dolari pe lună, pentru pensie alimentară şi întreţinere. În rîndul minigarhilor care îşi cîştigă singuri banul se numără Yusuf Alekperov, care va primi de la tatăl său o avere de 13,5 miliarde de dolari, dar care a investit, anul trecut, din propriii bani, 90 de milioane de dolari în afacerea companiei de energie a tatălui său.

Averile minigarhilor ruşi au toate condiţiile să se mărească, fiind protejate şi de o lege care a desfiinţat taxa de moştenire. De asemenea, mulţi oligarhi ruşi au o mare parte din avere în străinătate, mai ales în Marea Britanie, investită în proprietăţi imobiliare. Enormele lor averi s-au născut peste noapte şi au fost favorizate de corupţie, crimă organizată şi relaţii politice la nivel înalt, care, în Rusia, formează un triunghi aproape indestructibil.

×
Subiecte în articol: observator dolari rusi