x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Agriculturii reînvie practica agricolă

Ministerul Agriculturii reînvie practica agricolă

23 Iun 2010   •   00:00

Peste 1,6 milioane de elevi din clasele I-VIII ar putea merge din toamnă în vizite la ferme sau la staţiuni de cercetare şi s-ar putea ocupa de grădinărit, pentru a cunoaşte beneficiile fructelor şi legumelor. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte măsurile adiacente ale programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

"Acestea au ca scop conştientizarea, în rândul elevilor din clasele I-VIII, a specificului fructelor şi legumelor ca produse agricole, a rolului acestora în alimentaţia umană, precum şi a beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete şi, prin urmare, crearea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase. Pe termen lung, implementarea acestui program la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni (de exemplu, obezitatea şi diabetul) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă", potrivit MADR.

De asemenea, elevii ar putea participa la activităţi de grădinărit sau la concursuri tematice cu premii şi ar putea fi informaţi, prin broşuri sau materiale didactice, despre beneficiile consumului de fructe şi legume proaspete. Consiliile judeţene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor sunt obligate să pună în aplicare cel puţin una dintre aceste măsuri adiacente, costurile urmând să fie suportate de acestea. Potrivit iniţiatorilor proiectului de HG, activităţile de grădinărit se încadrează în categoria activităţilor în aer liber şi au fost gândite ca un mod de relaxare în natură a copiilor, iar participarea elevilor este opţională, nu obligatorie, "opţională fiind şi consumarea mărului oferit în şcoală, chiar dacă furnizarea acestuia este obligatorie".

×
Subiecte în articol: observator