x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul condus de Udrea cere explicaţii oficiale privind frunza din brandul turistic

Ministerul condus de Udrea cere explicaţii oficiale privind frunza din brandul turistic

30 Iul 2010   •   00:00

Ministerul Dezvoltării şi Turismului precizează că nu va efectua plăţi consorţiului THR-TNS în cadrul contractului de realizare a brandului de turism al României până la clarificarea aspectelor legate de similitudinile dintre frunza din brandul turistic şi alte simboluri comercializate pe internet.

"Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a solicitat astăzi asocierii Thr Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA/ Taylor Nelson Sofres, partenerul contractual în proiectul de realizare a brandului de turism al României, să ne comunice de urgenţă poziţia oficială faţă de informaţiile apărute în presă, cu privire la faptul că unul din cele trei elemente ale reprezentării vizuale a brandului, respectiv izotipul, este asemănător în proporţie foarte mare, ca formă şi compoziţie, cu un alt loggo comercializat pe internet", se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax.

Scrisoarea oficială a MDRT are la bază prevederile contractuale, conform cărora asocierea a garantat originalitatea elementelor manualului de brand şi faptul că acestea nu aduc atingere prevederilor legislaţiei române, comunitare şi internaţionale, conform sursei citate.

"Precizăm că MDRT nu a efectuat nicio plată către THR-TNS şi nici nu va efectua plăţi în cadrul acestui contract, până la clarificarea acestor aspecte", se mai arată în comunicat.

Un site românesc a prezentat joi mai multe similitudini între logo-ul din brandul turistic lansat joi la Shanghai şi cel al unui proiect englezesc de autobuze ecologice, care ar fi costat 250 de dolari.

Unul dintre elementele logo-ului, care reprezintă o frunză, este aproape identic ca formă şi culoare în cele două imagini. De asemenea, sub frunză apare, în ambele cazuri, o linie desenată aproape la fel, dar de culori diferite.

Totodată, presa a relatat că aceeaşi frunză poate fi cumpărată, de pe un site de specialitate, cu doar 0,73 lei.

Logo-ul şi sloganul lansate la Shanghai au costat aproape 900.000 de euro. Crearea şi promovarea brandului turistic, finanţate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potenţialului turistic al României, pentru care sunt alocaţi 75 milioane de euro până la finalul anului 2013.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a declarat joi la Shanghai, întrebată dacă logoul brandului turistic al României a fost preluat de pe internet, că nu ştie cum s-a lucrat la brand şi că acesta a fost predat ministerului odată cu drepturile de autor asupra lui.

Brandul este realizat de asocierea THR - Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres.


×
Subiecte în articol: observator