x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului a emis avertizări hidrologice către 12 prefecturi din zona Dunării

Ministerul Mediului a emis avertizări hidrologice către 12 prefecturi din zona Dunării

27 Feb 2012   •   15:59
Ministerul Mediului a emis avertizări hidrologice către 12 prefecturi din zona Dunării

Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta a decis transmiterea de avertizari hidrologice catre 12 prefecturi din zona Dunarii, dupa ce s-a constatat ca pot avea loc fragmentari ale podurilor de gheata si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale pe sectorul aval Oltenita.

Ministerului Mediului si Padurilor informeaza ca sedinta extraordinara a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, a avut ca tema situatia podurilor de gheata de pe fluviul Dunarea, stabilindu-se necesitatea transmiterii de avertizare hidrologica catre cele 12 prefecturi din zona Dunarii: Braila, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Olt, Teleorman si Tulcea.

"Ca urmare a variatiilor de temperatura inregistrate in ultimele zile si a celor prognozate pentru perioada urmatoare, si avand in vedere existenta formatiunilor de gheata pe fluviul Dunarea, s-a constat ca pot avea loc fragmentari ale podurilor de gheata, desprinderea si punerea in miscare a formatiunilor de gheata, precum si ingramadirea acestora in sectoarele cu viteze mai mici ale debitelor si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale pe sectorul aval Oltenita", a anuntat Ministerul Mediului.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor au solicitat Ministerului Transporturilor ca in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, care se desfasoara la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, sa prezinte situatia la zi a navelor si barjelor care se afla pe Dunare (numar, tipul incarcaturii si situatia de la fata locului), pentru a se evita eventualele poluari accidentale cu produsele din incarcatura.

Totodata, s-a decis ca reprezentantii Ministerului Transporturilor, institutia cu atributii in acest sens, sa informeze CNSU cu privire la masurile pe care le va intreprinde pentru asigurarea conditiilor de curgere a formatiunilor de gheata.

O nava s-a scufundat pe Dunare, duminica noapte, in zona Chiciu, judetul Calarasi, dupa ce un pod de gheata s-a rupt, marinarii reusind sa se salveze in ultimul moment, a declarat, luni, directorul Capitaniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea.

Navigatia pe Dunare este blocata, iar mai multe nave sunt in pericol dupa ce au derapat si au fost luate de gheata, a spus directorul Capitaniei Zonale Giurgiu. "Dunarea este blocata, se navigheaza in deriva, impreuna cu gheata", a declarat Oprea.

Pe de alta parte, un elicopter al Flotilei 86 Aeriana de la Fetesti face un zbor de recunoastere pe Dunare in zona in care s-au format poduri de gheata, o subunitate de geniu fiind pregatita sa actioneze pe fluviu in zona periclitata, daca situatia o va impune.

De asemenea, MApN a dispus Statului Major General pregatirea unei subunitati de geniu care sa actioneze pe fluviu in zona periclitata, daca situatia o va impune, pentru distrugerea podurilor de gheata.

×