La etajul 6, la Secţia de Oncologie s-a adunat toată suferinţa. Oameni veniţi din toate colţurile Bucureştiului aşteaptă să-şi primească tratamentul. Ovidiu e tânăr. Şi-a descoperit la timp cancerul testicular şi spune că aproape a câştigat bătălia. Când a venit la începutul săptămânii la spital pentru a-şi face injecţiile şi doctorul i-a spus că la farmacia spitalului nu sunt medicamentele necesare, s-a panicat.
Printr-un ordin, Ministerul Sănătăţii a decis ca medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer să nu mai poată fi procurate din farmacii, ci doar în circuit închis, de la spitale. Numai că spitalele n-au, pentru că nu au apucat să facă licitaţiile. "Eu sunt un caz fericit. Pot sta o zi-două fără tratament, dar cei care au forme grave ce fac?", se întreabă bărbatul.
Conform managerului institutului, prof. dr Rodica Anghel, săptămâna viitoare vor avea loc licitaţiile pentru achiziţionarea medicamentelor. Până se vor atribui contractele, fiecare spital recurge la artificii: "Am sunat personal la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să-i rog să mai permită achiziţionarea medicamentelor pentru cancer în farmaciile externe pentru reţetele eliberate în luna martie", a precizat prof. dr Anghel.
Decizia ministerului de a scoate din circuitul deschis aceste medicamente a fost luată pentru evitarea fraudelor prin decontarea unor sume nejustificate. Numai că decizia a fost aplicată pe genunchi. În zadar încearcă acum reprezentanţii ministerului să dea vina pe managerii spitalelor şi pe doctori: aceştia nu puteau face licitaţiile pentru achiziţionarea de medicamente fără buget aprobat la centru, în condiţiile în care multe centre medicale nu au bani nici pentru a cumpăra algocalmin.
Conform preşedintelui Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, doctorii, constrânşi de faptul că nu au medicamente suficiente, sunt puşi în situaţia de a alege cine trăieşte şi cine moare. "Ministerului nu i-a păsat că nu mai sunt medicamente pe stoc. A dat ordinul, zicând că de la 1 aprilie, gata, nu se vor mai lua medicamente decât de la farmaciile spitalelor. Nu le-a păsat. Sunt 98.000 de oameni nou-diagnosticaţi cu cancer, în tratament. Pacienţilor nu le rămâne decât să moară. Atât", spune Irimia.
Deşi până acum trebuia să aibă o cifră cu stocurile de medicamente pentru afecţiuni oncologice, care există în spitale, Ministerul Sănătăţii habar n-are de situaţia din teren. "Am cerut ca până pe 10 aprilie spitalele să trimită o evidenţă exactă cu faza în care se află licitaţiile. Spitalele trebuia să ştie când să înceapă aceste licitaţii, mai ales că bugetul e disponibil din februarie", a declarat secretarul de stat Geza Molnar.
Cei din managementul spitalelor explică faptul că n-au făcut licitaţii până acum pentru că nu aveau prevăzută în buget o asemenea cheltuială. La SJU Tulcea, de exemplu, acordul pentru a organiza licitaţia a venit în urmă cu trei zile. "Nu am încă hârtia, e la nivel verbal. Dar nu mai putem aştepta, pentru că procedura de atribuire va dura cel puţin două luni. În timpul ăsta vom găsi portiţe de a asigura necesarul de medicamente: se va aduna comitetul director, va avea loc o negociere cu furnizorii", explică economistul Gabriel Albină de la SJU Tulcea.
Prof. dr Ştefan Curescu de la Spitalul Clinic Municipal Timişoara, şeful clinicii de oncologie medicală, subliniază că spitalul mai are medicamente pentru bolnavii de cancer doar pentru câteva zile. "Foarte multe spitale din ţară nu mai au medicamente să asigure necesarul până la finalizarea licitaţiilor", a precizat prof. dr Curescu.
Citește pe Antena3.ro