x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătăţii se joacă de-a Dumnezeu cu bolnavii de cancer

Ministerul Sănătăţii se joacă de-a Dumnezeu cu bolnavii de cancer

de Ionela Gavriliu    |    07 Apr 2011   •   20:40
Ministerul Sănătăţii se joacă de-a Dumnezeu cu bolnavii de cancer
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
160223-mr-mmr9042.jpgBolnavii de cancer din România au de înfruntat o tumoare mult mai gravă decât boala în sine: sistemul medical românesc. O vizită la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) te transpune într-o lume a luptei pentru fiecare zi: oameni palizi, fără păr, gene şi sprâncene, obosiţi, uscaţi de boală şi de tratament.

La etajul 6, la Secţia de Oncologie s-a adunat toată suferinţa. Oameni veniţi din toate colţurile Bucureştiului aşteaptă să-şi primească tratamentul. Ovidiu e tânăr. Şi-a descoperit la timp cance­rul testicular şi spune că aproape a câştigat bătălia. Când a venit la înce­pu­tul săptămânii la spital pentru a-şi face injecţiile şi doctorul i-a spus că la farmacia spitalului nu sunt medicamentele necesare, s-a panicat.

Printr-un ordin, Ministerul Sănătăţii a decis ca medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer să nu mai poată fi procurate din farmacii, ci doar în circuit închis, de la spitale. Numai că spitalele n-au, pentru că nu au apucat să facă licitaţiile. "Eu sunt un caz fericit. Pot sta o zi-două fără tratament, dar cei care au forme grave ce fac?", se întreabă bărbatul.

Conform managerului institutului, prof. dr Rodica Anghel, săptămâna viitoare vor avea loc licitaţiile pentru achi­zi­ţi­onarea medicamentelor. Până se vor atribui contractele, fiecare spital re­curge la artificii: "Am sunat perso­nal la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să-i rog să mai per­mită achiziţionarea medicamen­te­lor pentru cancer în farmaciile ex­ter­ne pentru reţetele eliberate în luna martie", a precizat prof. dr Anghel.

Decizia ministerului de a scoate din circuitul deschis aceste medicamente a fost luată pentru evitarea fraudelor prin decontarea unor sume nejustificate. Numai că decizia a fost aplicată pe genunchi. În zadar în­cear­că acum reprezentanţii ministe­rului să dea vina pe managerii spita­lelor şi pe doctori: aceştia nu puteau face licitaţiile pentru achiziţionarea de medicamente fără buget aprobat la centru, în condiţiile în care multe centre medicale nu au bani nici pentru a cumpăra algocalmin.

Conform preşedintelui Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, doc­torii, constrânşi de faptul că nu au me­dicamente suficiente, sunt puşi în situaţia de a alege cine trăieşte şi cine moare. "Ministerului nu i-a păsat că nu mai sunt medicamente pe stoc. A dat ordinul, zicând că de la 1 aprilie, gata, nu se vor mai lua medicamente decât de la farmaciile spitalelor. Nu le-a păsat. Sunt 98.000 de oameni nou-diagnosticaţi cu cancer, în tratament. Pacienţilor nu le rămâne decât să moară. Atât", spune Irimia.

Deşi până acum trebuia să aibă o cifră cu stocurile de medicamente pentru afecţiuni oncologice, care exis­tă în spitale, Ministerul Sănătăţii ha­bar n-are de situaţia din teren. "Am cerut ca până pe 10 aprilie spitalele să trimită o evidenţă exactă cu faza în care se află licitaţiile. Spitalele trebuia să ştie când să înceapă aceste licitaţii, mai ales că bugetul e disponibil din februarie", a declarat secretarul de stat Ge­za Molnar.

Cei din managementul spitalelor explică faptul că n-au făcut licitaţii până acum pentru că nu aveau pre­vă­zută în buget o asemenea cheltuia­lă. La SJU Tulcea, de exemplu, acordul pentru a organiza licitaţia a venit în urmă cu trei zile. "Nu am încă hârtia, e la ni­­vel verbal. Dar nu mai putem aş­tep­­ta, pentru că procedura de atri­bu­ire va dura cel puţin două luni. În tim­pul ăsta vom găsi portiţe de a asi­gu­ra necesarul de medicamente: se va aduna comitetul director, va avea loc o negociere cu furnizorii", explică eco­nomistul Gabriel Albină de la SJU Tul­cea.

Prof. dr Ştefan Curescu de la Spitalul Clinic Municipal Timişoara, şeful clinicii de oncologie medicală, subliniază că spitalul mai are medicamente pentru bolnavii de cancer doar pentru câteva zile.  "Foarte multe spitale din ţară nu mai au medicamente să asigure necesarul până la finalizarea licitaţiilor", a precizat prof. dr Curescu. 

×