x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miniştrii ignoră ordinele şi înfruntă Cotroceniul

Miniştrii ignoră ordinele şi înfruntă Cotroceniul

de Gabriela Antoniu    |    16 Apr 2010   •   00:00
Miniştrii ignoră ordinele şi înfruntă Cotroceniul
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Ameninţările şefului statului că-i va băga în şedinţă pe miniştrii Cabinetului Boc pe motiv că nu au făcut disponibilizări în sectorul bugetar i-au lăsat reci pe unii demnitari. Ba chiar i-au transmis public că nu au oameni de dat afară. Printre ei, însuşi ministrul Muncii, Mihai Şeitan (foto).



Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că săptămâna viitoare va chema Guvernul la Cotroceni, menţionând că va discuta despre disponibilizările în sistemul bugetar, pe care nu le-a prea remarcat, şi despre fondurile pentru infrastructură. Întrebat dacă în ministerul pe care îl conduce vor fi efectuate disponibilizări, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că în acest moment nu se pune problema ca alţi bugetari să fie daţi afară.

SUNT DEJA FĂCUTE
"Nu, pentru că sunt deja multe făcute. Nu s-a pus nici o problemă deocamdată pentru a da afară. Am dat nişte date în care am spus ce disponibilizări s-au făcut, care sunt posturile existente. Mai putem lua nişte măsuri, dar lăsaţi-ne să ni le gândim singuri. Mai sunt posturi vacante şi multe lucruri care pot fi luate în discuţie. Încă nu sunt definitive, dar în mare măsură, în marea majoritate a instituţiilor pe care le avem în subordine, mai puţin ministerul să zicem, lucrul acesta (disponibilizarea de personal - n.r.) s-a întâmplat încă de la începutul anului", a conchis ministrul PD-L Mihai Şeitan.

Nici Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu va mai face restructurări de personal în acest an, întrucât şi-a îndeplinit deja "norma", după cum a anunţat ministrul de resort, Kelemen Hunor. "Noi, încă de anul trecut, după comasarea instituţiilor din subordine, am făcut o restructurare în baza Legii 329/2009, adoptată de Parlament. Ministerul Culturii şi instituţiile subordonate lucrează şi aşa cu puţini oameni. Nu vom mai face alte disponibilizări", a spus Kelemen Hunor. El a afirmat că, pe lângă personalul insuficient, o altă mare problemă cu care se confruntă Ministerul Culturii este lipsa banilor.

MAE NU MAI ANGAJEAZĂ
Şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dă de înţeles că nu are oameni de disponibilizat. El a declarat că schema de personal a MAE nu a crescut, că nu s-au prevăzut la minister reduceri de personal, însă există o interdicţie de organizare de concursuri pentru angajare. "Noi am respectat legislaţia în materie de piaţa muncii. Am suspendat orice concurs de admitere în MAE. Rămâne să mişcăm personalul între Centrală şi misiunile diplomatice în limitele schemei actuale, aşa cum a fost ea preluată din 2009", a spus Baconschi.

IDEEA DISPONIBILIZĂRILOR, SADICĂ
Spusele miniştrilor privind efectuarea disponibilizărilor sunt confirmate şi de preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. El a declarat că au fost deja reduse posturi bugetate. Liderul sindical a subliniat că Guvernul s-a angajat să reducă din cheltuielile cu personalul pentru a face economii la buget, dar acest lucru nu înseamnă explicit darea afară a oamenilor.

"Ideea de a vedea expres oameni disponibilizaţi este sadică, s-a pus problema reducerii posturilor, la nivel naţional fiind 1,4 milioane de posturi, dintre care 120.000 sunt neocupate", a spus Hossu. Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că problema ar trebui pusă în domeniul cheltuielilor diverse, pe care Guvernul nu reuşeşte să o stăpânească, nu la domeniul privind cheltuielile de personal. "Ne-ar fi bucurat dacă preşedintele s-ar interesa de cum cheltuie Guvernul banii la toate capitolele, nu doar pentru personal", a spus Hossu.

×
Subiecte în articol: observator