x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministru la Economie pentru Primăria Sibiu

Ministru la Economie pentru Primăria Sibiu

de Dan Tomozei    |    06 Sep 2010   •   00:00
Ministru la Economie pentru Primăria Sibiu
Sursa foto: Dan Tomozei/

Supus, invizibil şi uneori boxer. Aceasta este imaginea locală a noului şef al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), senatorul de Sibiu Ion Ariton.



Preşedinte interimar al filialei judeţene PDL Sibiu, Ariton s-a făcut remarcat în ultimii ani doar prin absenţă, alegerea în fruntea Comisiei de buget-finanţe a Senatului fiind justificată exclusiv de prezenţa la guvernare a PDL. În doi ani de mandat senatorial, Ariton nu a ieşit nici măcar pentru o singură dată în conferinţă de presă pentru a prezenta sau explica politicile fiscale ale Guvernului Boc. Timp de doi ani, în calitate de preşedinte al Comisiei de buget-finanţe, Ariton a făcut numai şase declaraţii politice şi a lansat doar două întrebări: una legată de noul spital de urgenţă din Sibiu, alta legată de firmele aflate în insolvenţă în Sibiu.

Zona de interes a noului ministru al Economiei au reprezentat-o şi o reprezintă afacerile cu petrol. Fost director general şi comercial la Petrom Sibiu, imediat după anul 2000, Ariton a fost cercetat sub acuzaţia de delapidare pentru o pagubă realizată în mandatul Guvernului Năstase. Acuzaţiile iniţiale au generat trei dosare de cercetare, care s-au soldat chiar cu ridicarea cu mascaţi din propria casă. Iată de ce în anul 2003 Ion Ariton a făcut planton la sediul PSD Sibiu, unde a lăsat cererea de înscriere în partid, aflată şi azi la dispoziţia liderului local, deputatul Ioan Cindrea.

Dosarele deschise pe numele actualului ministru al Economiei, privind frauda de la Petrom Sibiu, s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale, motiv pentru care reputaţia acestuia a fost reparată, nu şi atitudinea sa. Ca urmare a acestui eveniment, Ariton a fost etichetat ca un politician fricos, marcat definitiv de perioada cercetărilor penale. Chiar şi în aceste condiţii, Ion Ariton a continuat să fie protectorul şi promotorul afaceriştilor cu petrol, fiind recunoscut faptul că ciobanii din Mărginimea Sibiului au renunţat la oi pentru lanţurile de benzinării şi hoteliere. Mai mult, apropierea excesivă de aceştia l-a făcut dependent de finanţele furnizate de petrolişti, iar astăzi nu mai este pentru nimeni un secret că PDL Sibiu este condus nu de preşedintele judeţean, Ariton, ci de Dumitru Domnariu, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi ai Sibiului.

Prin influenţă la toate nivelurile, protejatul ministrului Ariton a reuşit să revendice terenul de sub lacul Muzeului Satului din Sibiu, însă investiţia imobiliară preconizată acolo a fost stopată de un alt PDL-ist local, Corneliu Bucur, pe atunci director general al muzeului. Pentru această îndrăzneală şi pentru alte poziţii faţă de abuzurile de la Sibiu, Corneliu Bucur a fost exclus recent din partid la propunerea lui Ion Ariton. Pentru cei avizaţi din Sibiu, nu mai este un secret faptul că deciziile PDL Sibiu sunt discutate şi luate în restaurantul lui Domnariu, aflat chiar în Piaţa Mare a oraşului, acolo unde sunt invitaţi, rând pe rând, toţi liderii politici ai filialelor judeţene.

Ion Ariton, în calitate de lider al PDL Sibiu, a fost unul dintre principalii negociatori ai candidaţilor alegerilor uninominale din 2008. Astfel, la schimb cu liderii PSD şi PNL, şi-a asigurat contracandidaţi de slabă factură în propriul colegiu, furnizând acelaşi serviciu în colegiile în care candidau liderii celorlalte partide. În aceste condiţii, Ion Ariton a fost ales senator în colegiul 1 Sibiu, intrând astfel în primul său mandat de parlamentar. Aceasta nu înainte de a se face remarcat şi din poziţia de boxer. La primire s-a aflat Cristian Bicher, fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Sibiu, lovitură care l-a determinat pe cel din urmă să evite spaţiile publice pentru o vreme.

Consilier local şi judeţean până în anul 2005, Ion Ariton a fost numit prefect al judeţului Sibiu în timpul Guvernului Tăriceanu. Înlăturarea din Guvern a PD a condus la eliberarea din funcţia de prefect a lui Ion Ariton. După ce a acţionat în judecată Guvernul, Ariton şi-a recâştigat funcţia, însă, fiind deja ales senator, a optat pentru poziţia parlamentară, care acum îl duce la Ministerul Economiei.

Promovarea lui Ion Ariton în funcţia de ministru, în absenţa unei experienţe ministeriale sau parlamentare, poate ascunde un joc electoral cu bătaie pentru localele din 2012. PDL poate miza pe o promovare substanţială a lui Ion Ariton într-o viitoare confruntare cu actualul primar de Sibiu, Klaus Iohannis, care de trei mandate nu are un contra-candidat de calibru. În aceste condiţii, pentru PDL, miza pare să fie dublă. Ion Ariton va continua să fie un slujbaş devotat intereselor partidului la Ministerul Economiei şi totodată îşi va construi imaginea de singurul ministru dat de Sibiu în ultimii zece ani şi al doilea de la Revoluţie, după ţărănistrul Gavril Dejeu, care a deţinut funcţia de ministru de Interne între 1997 şi 1999.

×
Subiecte în articol: observator