x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Agriculturii bagă fraudele sub preş

Ministrul Agriculturii bagă fraudele sub preş

de Adriana Duţulescu    |    28 Iul 2010   •   00:00
Ministrul Agriculturii bagă fraudele sub preş
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) controlează 62 de proiecte ale firmelor româneşti din industria cărnii. Ministrul Agriculturii pune beţe în roate controlului de la Bruxelles.



Grupul de Investigaţii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvică a dat ieri publicităţii un document intern al Ministerului Agriculturii, care se opune anchetelor OLAF. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră că "solicitarea OLAF este disproporţionată sau insuficient fundamentată". Documentul publicat de GIP este o adresă a directorului general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Mihai Vădan, destinată ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru. Adresa a fost înregistrată la cabinetul ministrului Agriculturii cu nr. 1513/08.04.2010. Potrivit documentului, în cadrul investigaţiilor referitoare la fraudarea fondurilor SAPARD în Bulgaria (investigaţie care a dus la pierderea fondurilor europene de către aceasta ţară în 2008), OLAF a descoperit că unele dintre firmele implicate în fraudele din Bulgaria aveau acelaşi tip de legături cu beneficiari ai programului SAPARD din România.

Ca urmare, "OLAF a demarat pe parcursul anului 2008 o investigaţie similară şi în România asupra proiectelor care au prevăzut achiziţionarea de echipamente şi utilaje în cadrul Măsurii 1.1 «Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole», Submăsura 02 - Carne, produse din carne şi ouă". În urma acestor controale, OLAF a constatat numeroase nereguli şi fraude şi a solicitat APDRP "ca întreaga sumă plătită în cadrul anumitor proiecte să fie declarată neeligibilă şi înregistrată în Registrul Debitorilor". Pentru unele dintre fraudele constatate, OLAF a sesizat DNA. Ca urmare, în ciuda solicitării imperative şi explicite a autorităţilor europene, APDRP refuză să dea curs cererii OLAF, cu ajutorul ministrului Agriculturii, care a solicitat Direcţiei Juridice a Ministerului Agriculturii "să acorde asistenţă juridică APDRP privind competenţa OLAF de a solicita recuperarea debitelor în baza rapoartelor de control" şi care în 9 aprilie 2010 concluziona că OLAF bate câmpii.

×
Subiecte în articol: observator