x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul de externe prezintă măsurile de facilitare a exportului de cereale din Ucraina

Ministrul de externe prezintă măsurile de facilitare a exportului de cereale din Ucraina

17 Iul 2022   •   19:10
Ministrul de externe prezintă măsurile de facilitare a exportului de cereale din Ucraina

Ministrul de externe român Bogdan Aurescu va prezenta măsurile cele mai recente adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE / Consiliul Afaceri Externe.

Este vorba de deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galați, precum și acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia și Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va prezenta rezultatele celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduite și co-prezidate, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou. Va arăta că reuniunea, care a reușit să strângă asistență financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi, a pus accentul pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, prin care a fost propusă acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova, propunere materializată cu ocazia Consiliului European din 23-24 iunie. În acest context, va încuraja statele membre UE să continue să ofere asistență directă Republicii Moldova în această perioadă dificilă.

Reuniunea va avea loc luni, 18 iulie, la Bruxelles.

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE. La discuția pe tema Ucraina va interveni și ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin video-conferință, fiind prima discuție cu oficialul ucrainean după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei țări. De asemenea, miniștrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE-Israel și vor evalua evoluțiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum și perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va expune evaluarea părții române cu privire la evoluțiile din teren și la consecințele la adresa securității regionale. De asemenea, va exprima sprijinul pentru menținerea presiunii asupra Rusiei și consolidarea regimului de sancțiuni la adresa acesteia, precum și cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Referitor la consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a implementării Planului de Acțiuni al UE, va reitera susținerea pentru eforturile diplomatice europene de izolare în continuare a Rusiei la nivel internațional și va prezenta demersurile concrete ale României în dialogul cu partenerii terți cu obiectivul de a combate narativul Rusiei. Va sublinia importanța intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acțiunile Federației Ruse.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu