x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Justiţiei reclamă incompatibilitatea a doi judecători de la Curtea Constituţională. ANI dezminte

Ministrul Justiţiei reclamă incompatibilitatea a doi judecători de la Curtea Constituţională. ANI dezminte

27 Iun 2012   •   19:17
Ministrul Justiţiei reclamă incompatibilitatea a doi judecători de la Curtea Constituţională. ANI dezminte

UPDATE 23:02 - Judecatorii Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean si Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, a anuntat ANI, la solicitarea presei, in urma declaratiilor ministrului Justitiei despre cei doi reprezentanti ai Curtii.

"Avand in vedere solicitarile formulate de mass media in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Agentia Nationala de Integritate face urmatoarele precizari: domnul judecator Augustin Zegrean si doamna judecator Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese sau la existenta unor diferente semnificative nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate. Precizam faptul ca pe rolul Agentiei Nationale de Integritate nu exista niciun dosar de evaluare in curs, referitor la domnul judecator Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecator Iulia Motoc", se arata in comunicatul ANI.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale Augustin Zegrean si Iulia Motoc, ar fi incompatibili, motiv pentru care acestia ar trebui demisi din functie.

"Presedintele CC (n.n. - Augustin Zegrean) s-a antepronuntat cu privire la speta pe care astazi CC a transat-o, cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai inainte de votul parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale prim-ministrului. Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania", a spus Corlatean.

Astfel, ministrul Justitiei a invocat o prevedere din Legea Curtii cu privire la faptul ca judecatorii nu se pot antepronunta pe subiectele analizate.

De asemenea, Corlatean a sustinut ca Iulia Motoc ar avea alte trei angajamente internationale, fapt care ar contraveni, de asemenea, prevederilor legii de functionare a Curtii.

Ministrul Justitiei a anuntat ca va cere joi Agentiei Nationale de Integritate sa verifice situatia celor doi.

In plus, Titus Corlatean a sustinut ca deciziile de miercuri ale judecatorilor Curtii Constitutionale ar fi nule, avand in vedere situatia celor doi.

"Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal, este o incalcare a legii, este o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit facut de plenul CC si eu, ca ministru al Justitiei, astept maine (joi, n.r.) ca plenul CC, potrivit legii, sa constate starea de incompatibilitate si acesti doi judecatori sa-si inceteze mandatul", a sustinut ministrul Jutitiei, intrebat daca cele prezentate reprezinta un motiv de revocare din functie.

Potrivit Legii Curtii Constitutionale, functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.

×