x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mang a citat şi a luat de la unul care a reinventat invenţia

Ministrul Mang a citat şi a luat de la unul care a reinventat invenţia

11 Mai 2012   •   05:13
Ministrul Mang a citat şi a luat de la unul care a reinventat invenţia

Ministrul Educatiei, Ioan Mang, este verificat de Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica, in urma unor sesizari de plagiat. Lucrarea cu pricina este opera a doi autori: Eli Biham si Nathan Keller.

Eli Biham (http://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Biham) este un criptograf si criptanalist israelian, profesor si decan la Technion Institute of Technology Israel, catedra de Computer Science. In 2008, Biham primeste titlul de doctor pentru inventarea criptanalizei diferentiale, insa reusita acestuia este foarte repede demontata. Ce inventase Biham exista deja, o echipa de la IBM descoperise deja metoda, NSA(National Security Agency) impunandu-le obligatia de a pastra secretul.

Cel de-al doilea autor, Nathan Keller, este tot un criptograf si criptanalist, finalizandu-si doctoratul meu in septembrie 2009, la Einstein Institute of Mathematics(EIM) din cadrul Hebrew University of Jerusalem(HUJ), sub supravegherea Prof. Gil Kalai.

Declaratii contradictorii

Lucrarea celor doi este miezul controversei ultimelor zile, Ministrul Educatiei, Ioan Mang fiind acuzat ca i-a plagiat pe cei doi profesori. In prima faza, ministrul a declarat ca s-a folosit lucrarea celor doi israelieni pentru a prezenta o modalitate de implementare a metodei acestora, nicidecum pentru a-si asuma meritele muncii lui Biham si Keller. “Sunt niste lucrari stiintifice, in care aspecte teroretice ale unor algoritmi care nu pot fi modificati, care nu sunt inventia lui Mang, au fost prezentati in partea introductiva, dupa care scopul lucrarii, dat si in titlu, a fost de a implementa acesti algoritmi astfel incat sa se vada taria si valoarea acestora. Nu e vorba de niciun plagiat, este vorba de teama unora care au patronat acest minister ca au pierdut controlul asupra lui si, intr-adevar, l-au pierdut', spune Mang.

Dupa care, la doar o zi diferenta, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, raspunzand unei intrebari, ministrul Educatiei declara ca ii va da in judecata pe cei care il acuza de plagiat si ca ii este atribuit in mod eronat un plagiat dupa lucrarea profesorului Eli Biham. "S-a venit cu un document, cu o anumita lucrare care imi este atribuita si nu este a mea, este plagiat. Si eu, daca trimit o lucrare a cuiva astazi si scriu numele domnului Boc pe ea, sigur va fi plagiat", a afirmat Mang.

Partidul Democrat Liberal a cerut demisia ministrului Educatiei, Ioan Mang, acuzandu-l de plagiat prin vocea lui Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa. Fostul prim-ministru al Romaniei l-a acuzat pe Ioan Mang si pe sotia sa de furt intelectual.

UPDATE - Ministrul Educatiei, Ioan Mang, a declarat, ieri, la B1, ca lucrarile pentru care este acuzat de plagiat nu sunt ale sale, ci doar niste falsuri.

"Nu, cred ca trebuie sa lamurim problema. Au spus ca lucrarile care indicate ca ar fi ale mele sunt plagiat, sunt de acord cu asta. Dar lucrarile alea nu sunt ale mele. Lucrarea care s-a trimis in Japonia nu este a mea. Toata aceasta actiune este o lupta a celor care au pierdut puterea impotriva Guvernului USL, care are sustinerea populatiei. Din disperare, au luat mai multi membri ai Guvernului la atac si ataca cu tot felul de minciuni si de facaturi", a declarat ministrul Mang.

Citeste si: Victor Ciutacu la "Vorbe Grele" cu noul ministru al Educatiei, Ioan Mang, de la 22:00 la Antena3

×
Subiecte în articol: plagiat ioan mang eli biham nathan keller