x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului: Facem încă un apel ca apa potabilă să nu o folosim în scopuri agricole

Ministrul Mediului: Facem încă un apel ca apa potabilă să nu o folosim în scopuri agricole

06 Iul 2022   •   15:23
Ministrul Mediului: Facem încă un apel ca apa potabilă să nu o folosim în scopuri agricole

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut încă un apel ca apa potabilă să nu fie folosită în scopuri agricole: „E o risipă pe care nu ne-o permite acum”.

„Facem încă odată, în mod repetat, apel la populație ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă sttrict pentru consumul din gospodărie pentru consumul pentru care se produce apa potabilă. E o risipă pe care nu ne-o permite acum să folosim această apă potabilă în scop agricol”, spune Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a revenit cu precizări despre acest apel.

„Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie, în curte, în gradină, în acele mici suprafețe anexate caselor. Nu vorbim de irigațiile la scară largă. Acolo, ANIF și ANAR asigură necesarul de apă, nu sunt probleme semnificative. Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine printr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca aceqa apă să nu fie folosită în scop agricol. Creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni va trebui să nu foloseascvă acezastă apă pentru irigații”, adaugă Barna Tanczos. .

Ministrul Mediului spune, în privința rezervelor strategice de apă, că există cele 40 de lacuri de acumulare, unde nu sunt probleme semnificative.

„Nivelul apei în Dunăre e în scădere față de anii precedenți. Avem undeva la 3000 de litri/secundă la intrarea în țară, față de 5.000-6000, dar nu avem probleme”, arată Tanczos Barna.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tanczos barna