x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Nica, învins de Acvila

Ministrul Nica, învins de Acvila

de Mara Raducanu    |    02 Apr 2009   •   00:00

De când a ajuns la conducerea Ministerului de Interne, Dan Nica a devenit omul schimbărilor. După ce anunţase că una dintre modificări este trecerea structurii speciale de luptători Acvila în componenţa Jandarmeriei, iată că zarurile n-au căzut aşa cum a vrut ministrul-vicepremier.



Decizia bosului de la Interne i-a nemulţumit pe luptătorii Acvila, care au ameninţat cu demisia. Ieri, Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor a decis ca structura specială să se reorganizeze în cadrul IGPR, şi nu al Jandarmeriei, aşa cum prevede Ordonanţa de reorganizare a MAI.

Întrebat dacă există un interes anume pentru ca Acvila să treacă la Jandarmerie şi să nu mai fie o unitate de sine stătătoare, în subordinea directă a ministrului, aşa cum era până de curând, vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Marian Săniuţă, a explicat că proiectul numit Acvila a fost iniţiat de ministrul Ioan Rus în 2002-2003, după evenimentele teroriste de la Madrid şi a fost consolidat ulterior, în cadrul mandatului său de ministru de Interne. "Eu am consolidat această structură în timpul mandatului meu, iar la nivelul subordonării sale faţă de ministru această structură a fost respectată de ministrul PD Blaga, de ministrul liberal David, iar acum un nou ministru PSD vine cu o nouă propunere", a spus Săniuţă. El a susţinut ca Acvila să funcţioneze în cadrul IGPR, arătând că în 90% din ţările UE, astfel de structuri sunt în subordinea Poliţiei.  

PREAVIZE LA ANA
Decizia ministrului Nica de a trece Acvila în componenţa Jandarmeriei nu a fost singura care a creat valuri. La fel s-a întâmplat şi în cazul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), mutată în subordonarea IGPR.  Şi, pentru ca "paharul" să fie plin, ieri, zece angajaţi, personal contractual de la ANA, au primit preavize că vor fi disponibilizaţi, deoarece cumulau salariul cu pensia. Surse din cadrul Poliţiei au menţionat că în toată ţara există la nivel ANA 174 de angajaţi, personal contractual. O parte din aceştia vor fi distribuiţi în funcţie de reorganizarea instituţiei, iar alţii vor părăsi ANA la încetarea contractelor. Dan Nica a  precizat că restructurarea Agenţiei Naţionale Antidrog, respectiv transferarea acesteia din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), face parte din procesul de eficientizare a instituţiei. Demnitarul arată că vor fi trecute la Ministerul Sănătăţii atribuţiile Agenţiei Naţionale Antidrog care ţin de partea de tratament a consumatorilor de droguri. Începutul mandatului ministrului Nica se anunţă spectaculos. Aşteptăm în continuare surprizele!

×
Subiecte în articol: observator acvila