x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Sănătății: Primul zbor spre Austria cu pacient COVID pleacă astăzi. Ce se va întâmpla de Crăciun

Ministrul Sănătății: Primul zbor spre Austria cu pacient COVID pleacă astăzi. Ce se va întâmpla de Crăciun

22 Oct 2021   •   09:00
Ministrul Sănătății: Primul zbor spre Austria cu pacient COVID pleacă astăzi. Ce se va întâmpla de Crăciun

Primul zbor spre Austria, unde vor fi tratați pacienți COVID-19, va pleca vineri, a declarat ministrul Sănătății,. Cseke Attila. Echipe de medici din Danemarca vor lucra la Institutul „Matei Balș”, iar alte echipe medicale ar putea sosi din Franța. Încă nu știm cum va fi al doilea Crăciun pandemic.

Cseke Attila a spus că după discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și premierul polonez de luni, Polonia a oferit sprijin României, pentru a depăși pandemia. Joi a decolat avionul cu 3 pacienți COVID-19 și a ajuns cu bine în Polonia.

„Trei pacienți din București au fost transferați în Polonia și vom continua. Capacitatea de paturi pusă la dispoziție de Polonia este pentru 20 de pacienți din România. Este important orice fel de sprijin și mai ales această solidaritate care vine peste noi, care este îmbucurătoare, dar trebuie și noi să fim solidari cu noi înșine”, a spus Cseke Attila, la Digi 24.

Ministrul a mai spus că vineri va fi operaționalizat primul zbor spre Austria.

„Austria va fi probabil primul transport (vineri - n.r.). Am primit astăzi promisiunea din partea Serbiei nu pe preluare de pacienți, ci pe concentratoare de oxigen și un anumit număr de anticorpi monoclonali. Danemarca ne-a promis două echipe de medici specialiști care vor veni în București și pentru că pregătim operaționalizarea a 20 de paturi de ATI la Institutul Matei Balș, unde dorim să lucrăm cu aceste echipe care vor lucra în ture. Din partea Franței avem aceste promisiuni legate de personal medical, din Austria am primit medicamente ATI, ieri seară (miercuri - n.r.) au ajuns în România. Din Republica Moldova avem 11 medici, 11 asistenți medicali și 10 paramedici care sunt deja la Lețcani și lucrează în ture și ne ajută. Comunitatea europeană s-a mobilizat și e îmbucurător acest lucru. Și România a oferit sprijin atunci când alte țări au avut nevoie. Dar trebuie și noi să ne ajutăm pe noi înșine”, a mai spus ministrul interimar al Sănătății.

Întrebat cum va fi de Crăciun, anul acesta, ministrul Sănătății a spus că nu poate preciza.

„E mai încolo.Noi cel puțin din punct de vedere operațional ne gândim pentru ziua de mâine. La partea de medicamente ne gândim și în perspectivă, pentru că am avut deja o discuție cu domnul prim ministru legat de necesitatea de a gândi în perspectivă pentru ceea ce vom avea în luna noiembrie și să mai facem achiziție de medicamente. Crăciunul este încă foarte mult departe”, a mai spus ministrul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Cseke Attila