x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copii puși la muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase de angajații unei fundații

Copii puși la muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase de angajații unei fundații

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2024   •   21:15
Copii puși la muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase de angajații unei fundații

Polițiștii au descins, luni, la o fundație din Botoșani. Mai mulți copii erau exploataţi prin muncă, puşi să stea ore în şir în genunchi și obligați să ia parte la acţiuni religioase.

„Polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Botoșani, au documentat activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase. Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform Poliției Române, probele au scos la iveală că atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

„Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice. În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.)”, se menționează în comunicat.

Duminică au avut loc 8 percheziții în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La aceeași dată, procurorii DIICOT Botoșani au reținut, pentru 24 de ore, două persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

De asemenea, față de alte trei persoane cercetate pentru rele tratamente aplicate minorului a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Luni a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de arestare preventivă a celor doi reținuți, pentru 30 de zile.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: minori exploatare fundaţie