x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Miracole” la moaştele Sfântului Dimitrie

„Miracole” la moaştele Sfântului Dimitrie

26 Oct 2015   •   23:05
„Miracole” la moaştele Sfântului Dimitrie
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Mii de pelerini au aşteptat, zilele acestea, la coadă pentru a ajunge la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, la Patriarhia Română. Aglomerarea de oameni pioşi a adus cu ea şi veşnicii profitori, gata să exploateze mila celor din jur prin şiretlicuri mai mult sau mai puţin naive. Printre ei, ciungi, orbi sau călugări cu îndemnuri caritabile. Însă doar până la apariţia Poliţiei, moment în care ies la iveală mâinile tefere, ochii funcţionali sau antecedentele penale.

Printre năpăstuiţii care au înmuiat inimile pelerinilor, anul acesta, la cozile din Dealul Patri-arhiei, s-a numărat o femeie între două vârste, lovită de soartă cu doar câteva săptămâni în urmă, când a călcat-o trenul. Cu un ultim reflex s-a smuls de pe şine, însă roţile i-au tăiat ambele mâini, lăsând-o invalidă. Fără membre şi fără bani, a venit la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou pentru a-şi striga nenorocirea şi a beneficia de mila oamenilor, chit că rănile încă nu i se vindecaseră. Bandajele de pe mâinile ciuntite erau încă pline de sânge. Sau cel puţin aşa era povestea oficială. În momentul în care a fost săltată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru cerşetorie, mâinile au crescut la loc ca prin miracol, în drum spre secţie. Înjurând crunt în timp ce era escortată, invalida şi-a smuls bandajele însângerate cu dinţii, lăsând la iveală mâinile în perfectă stare de funcţionare.

Călugărul care dă, nu ia
Un alt „miracol” s-a petrecut cu un orb, care, după ce adunase o sumă frumuşică de la pelerini, a trecut brusc de la statutul de nevăzător la cel de persoană cu vederea relativ slabă atunci când a dat cu ochii de uniforma poliţiştilor. Dar nu toţi escrocii veniţi după căpătuială la moaşte au aplicat metoda solicitării de foloase. Un călugăr s-a afirmat printre credincioşi, făcând chiar contrariul. Scoţându-şi puţinii bani pe care îi avea, cuviosul a omenit un cerşetor din mulţime, îndemnându-i şi pe cei din jur să facă la fel, cu autoritatea purtătorului de straie monahale. Pe lângă intenţii dubioase, însă, acesta ascundea şi antecedente penale. În luna februarie, dotat atunci cu patrafir, actualul „călugăr” oferea spovedanii contra-cost. Recunoscut de poliţişti, acesta a fost nevoit nu doar să mărturisească faptul că nu este călugăr, dar şi că cerşetorul pe care îl omenise, îndemnându-i şi pe alţii să o facă, era complicele său, urmând ca apoi să împartă banii. Pe lângă escrocii inventivi, mulţimea pelerinilor a atras şi persoane dispuse să-şi exploateze copiii pentru a face rost de bani. O fetiţă de şase ani a fost prinsă de poliţiştii locali la furat. Mama ei gravidă era cea căreia îi aducea bunurile sustrase. Potrivit Poliţiei Locale, copiii sunt deseori trimişi la furat pentru că sunt scutiţi de pedepse. O altă femeie a fost prinsă la cerşit alături de un copil de câteva luni şi altul de doi ani, în ciuda temperaturilor scăzute.
 

×