Florin Piersic şi Andra au fost premiaţi pentru a treia oară la Gala "10 pentru România". Mircea Badea a fost ales Jurnalistul anului, iar Traian Băsescu, cel mai bun politician. Trofee de excelenţă au primit actriţa Olga Tudorache şi sportivul Ivan Patzaichin.
"Ai dreptate, el e, da' şi-a tuns un pic barbişonu'", şoptea o doamnă în vârstă către partenerul ei, privind spre Emil Constantinescu, în timp ce Gigi Becali îşi căuta cu voce tare locul în sală, iar Irinel Columbeanu, fără Moni, a fost "exilat" într-un colţ, de unde, absent, a privit mai mult în jur decât pe scenă. Doamne decoltate şi parfumate, în rochii de seară, domni la smoching şi papion au umplut pe 21 decembrie Ateneul Român, la Gala "10 pentru România", aflată la a cincea ediţie, gală la care personalităţi din mai multe domenii au fost premiate, în urma votului acordat de public. Câştigătorii au fost desemnaţi pe baza unei cercetări realizate pentru Realitatea TV de institutele IMAS, INSOMAR, CURS şi CSOP.
Andra a câştigat pentru al treilea an consecutiv trofeul la categoria Interpreţi vocali şi a fost elogiată de Margareta Pâslaru, care şi-a citit rândurile pregătite ajutându-se de un lornion. Pe "podium", publicul i-a urcat la această categorie pe Irina Loghin (locul II) şi Ştefan Bănică (locul III). Premiat pentru Excelenţă, Ivan Patzaichin le-a urat celor prezenţi "criză uşoară", iar Ilie Năstase, care i-a făcut laudatio lui Octavian Bellu, premiat şi el cu un Trofeu de excelenţă, a atras atenţia că: "Sunt 20 de ani de când dormim! Încetaţi să mai luaţi somnifere în România! Când n-o să mai lăudăm un politician, atunci ţara asta o să meargă bine!" La rându-i, cel mai titrat antrenor din România a fost scurt cu vorbele, pentru că "maestrul Piersic m-a rugat să-i las din timpul meu", şi s-a rezumat la a mulţumi antrenorilor şi gimnastelor fără de care n-ar fi existat. "Doamnă Olga Tudorache, n-aţi fost nominalizată, dar eu vă dau premiul meu!", au fost primele cuvinte rostite pe scenă de Florin Piersic, desemnat, pentru a treia oară, câştigător la categoria Actori. Şi după ce a muştruluit-o părinteşte pe Melania Medeleanu, cadorisind-o cu apelativele "fetiţo" şi "păpuşă", pentru că a amintit - a câta oară? - că el vorbeşte mult pe scenă, Florin Piersic a povestit cum a pregătit un monolog şi un cântec în limba rusă, "în amintirea faptului că Gorbaciov ar fi venit" la "10 pentru România". Omul politic, invitat special al galei, a anunţat în ultimul moment că nu mai poate ajunge în România, din motive de sănătate. Florin Piersic a fost urmat în clasament de Alexandru Arşinel şi Stela Popescu.
La Sportivi, pe locul întâi s-a aflat Adrian Mutu, iar pe locul doi, Cristi Chivu. Cum "Mutu şi Chivu au mai primit trofeul, iar fotbalul românesc a fost catastrofal anul acesta", după cum a specificat Mihai Tatulici, Realitatea Tv şi-a rezervat dreptul să le acorde premiul lui Lucian Bute şi Marian Drăgulescu, pentru cele mai bune rezultate sportive în 2009. Omul de afaceri al anului a fost ales Ion Ţiriac, care a trimis gânduri bune, prin intermediul unei înregistrări video, din Dubai. Ţiriac i-a devansat la această categorie pe Gigi Becali şi Silviu Prigoană. Jurnalistul anului, conform publicului român, a fost Mircea Badea, care însă a lipsit de la Gală, motivând că nu se consideră ziarist. Pe locurile următoare s-au clasat Andreea Esca şi Cristian Tudor Popescu. De la "10 pentru România" a lipsit şi preşedintele Traian Băsescu, câştigător la categoria Politicieni, în defavoarea lui Mircea Geoană şi a lui Crin Antonescu.
Trofeele de excelenţă "10 pentru România" au ajuns în acest an nu doar la Ivan Patzaichin şi Octavian Bellu, ci şi la marea actriţă Olga Tudorache, la istoricul Lucian Boia, la atleta Iolanda Balaş Sotter, la neurochirurgul Leon Dănăilă şi la preşedintele de onoare al PNŢCD aripa Sârbu, Ion Diaconescu. De asemenea, revoluţionarii Ioan Savu şi Dumitru Dincă au primit diplome pentru curaj, la douăzeci de ani de la revoluţia din 1989 care a marcat căderea dictaturii comuniste. De la anul, de la ediţia a şasea, Gala "10 pentru România" va funcţiona după alte criterii, "dinspre elite către public", a ţinut Mihai Tatulici să specifice.
Citește pe Antena3.ro