x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit. Soprana avea 41 de ani

Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit. Soprana avea 41 de ani

27 Aug 2012   •   11:09
Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit. Soprana avea 41 de ani

Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Brasov, a murit astazi, la varsta de 41 de ani. Ultimul spectacol al artistei, pe scena operei brasovene, a avut loc pe 31 martie, a declarat pentru Mediafax secretarul muzical al institutiei, Ovidiu Mezei.

Mirela Zafiri va fi inmormantata la Lugoj, orasul ei natal, spre care convoiul funerar a plecat luni dimineata, din Bucuresti, unde locuia artista cu sotul sau, Iorgos Zafiri, un om de afaceri de origine greaca, si cu fiica ei.

Ziua inmormantarii nu a fost stabilita deocamdata, a precizat Mezei.

Artista locuia la Bucuresti si venea la Brasov ori de cate ori era nevoie pentru a sustine spectacole pe scena operei, a carei angajata era din 2001.

A inceput sa se simta rau de la sfarsitul lunii noiembrie, anul trecut, iar ultimul spectacol pe scena operei brasovene l-a sustinut pe 31 martie, in rolul titular din "Lucia di Lammermoor", a mai spus Mezei, precizand ca soprana a fost foarte discreta in privinta suferintei ei, dar a avut, se pare, o boala incurabila.

Nascuta in Lugoj, Mirela Zafiri a studiat pianul, viola si chitara inca din primii ani de scoala. A fost licentiata a Universitatii de Muzica Bucuresti, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), si absolventa a Masterului Universitatii de Muzica Bucuresti, specializarea Arta vocala, la aceeasi clasa (1999). A mai participat la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu - Izvorul Muresului (1994), Piatra Neamt (1996), Arta Florescu - Bucuresti (1997), Mariana Nicolesco - Braila (1998), Toma Popescu - Viena (1999) - si Ionel Pantea - Budapesta (2000). In 2001, si-a luat doctoratul in stiinte muzicale la Universitatea de Muzica Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A realizat peste 230 de minute de inregistrari radio, doua CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee in Italia, Franta, Germania, Elvetia, Spania, Austria. A fost laureata a festivalurilor "Mihail Jora" 1998 si "Ionel Perlea" 1999. Pentru notabilele interpretari ale lied-ului romanesc i-a fost decernat premiul Actualitatii Muzicale pe anul 2000. Totodata, a primit premiul I la Concursul European de Muzica "Euterpe" sectiunea canto, Taranto (Lama) Italia, decembrie 2002, Concursul Citta' di Castelfidardo, Castelfidardo, Ancona, februarie 2003, Festivalul Artelor din Pyongyang, Coreea, aprilie 2003, Crizantema de Aur, Targoviste 2004, precum si premiul de excelenta pentru promovarea lied-ului romanesc, Brasov, mai 2003.

×