x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moda zilelor de naștere la „copilodrom”

Moda zilelor de naștere la „copilodrom”

de Mariana Zaharia    |    09 Iul 2018   •   12:50
Moda zilelor de naștere la „copilodrom”

Petreceri plătite cu sume ce pornesc de la salariul minim pe economie și ajung la peste 5000 lei, aici s-a ajuns cu organizarea zilelor de naștere pentru copii. O modă ce le golește buzunarele părinților încă de când copiii lor împlinesc doar câțiva anișori. Nu e de mirare că, în acest stil, și locurile în care pot fi organizate astfel de petreceri au apărut precum ciupercile după ploaie. Aveți grijă, însă, nu toate sunt așa cum ar trebui, ci făcute ca să iasă profit.

 

Ziua de naștere a copilului a ajuns un motiv de agitație pentru mulți părinți. Și nu ne referim doar la cadou, ci mai ales la locul în care va fi organizată petrecerea pentru cel mic. Pentru copiii mai mici e nevoie de o rezervare făcută cu câteva luni înainte la orice loc de joacă din oraș, iar asta înseamnă să știe clar numărul de invitați și ce vrea să le ofere. Orice părinte are nevoie de un buget de cel puțin 1000 lei, asta cu economie și în orașe mai mici, precum Piteștiul. Dacă se uită puțin la bani și le oferă părinților care îi însoțesc pe copii o cafea și un suc, vor scăpa cu atât. Dacă nu, suma crește.

Să fie în rând cu colegii

„Am avut peste 20 de copii invitați la aniversarea de 5 ani a fiului meu. Cu ei au venit tot atâția părinți așa că suma a ajuns undeva la 1400 lei, cu tort și fotografii. Anul trecut, am plătit 1100 lei și au fost mai puțini copii, dar am organizat undeva în aer liber și părinții s-au simțit atât de bine încât au comandat și de băut și s-au întins mult”, ne-a povestit Alexandra.

Copii mici - griji mici, copii mari - costuri mai mari. „Fiica mea a împlinit 9 ani așa că am ales tot un fel de loc de joacă, dar unul pentru copii mai mari, cu lasere și altfel de muzică. La final am plătit 2000 lei. Un angajat muncește o lună pentru banii ăștia, plătește facturi, rate”, ne-a povestit Corina. Părinții au și justificări pentru cheltuiala pe care o acceptă, aceea că cei mici vor să fie în rând cu colegii lor. Așadar, este o modă în România.

Locuri de joacă periculoase

Locurile de joacă care îi îmbogățesc pe patroni au atras atenția și inspectorilor Protecției Consumatorilor, iar neregulile găsite ar trebui să îi facă pe părinți să se documenteze bine înainte. La mai multe spații jucăriile au fost considerate ca fiind periculoase, nu aveau nici instrucțiuni și nici limite de vârstă. Acolo unde se lăudau că cei mici sunt protejați, inspectorii au găsit covoare de protecție rupte. Din păcate cele mai multe afaceri de acest gen funcționează având în spate o firmă de catering așa că mâncare nu a putut fi verificată pe loc. Cei de la OPC spun că în acest sens vor face alte verificări.

 

Majorate cu focuri de artificii

La împlinirea majoratului lucrurile sunt și mai serioase. Vorbim despre petreceri mari, organizate la restaurante, un fel de antrenament pentru nuntă. Prețul unei meniu pleacă de la cel puțin 150 de lei la un restaurant cu stele și ajunge chiar și la 300 de lei. Iar asta nu e tot. Ultima fiță este aceea de a organiza un foc de artificii  și nu unul oricum, ci luminile să pornească spre cer dintr-un suport pe care stă scris numele sărbătoritului. Dj-ul este preferat la astfel de petreceri, dar sunt și oameni care plătesc formații.

Părinții se iau unii după alții, pentru ca odraslele lor să nu rămână mai prejos

×