Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat, astăzi, înaintea şedinţei CSM, că preşedintele Traian Băsescu a intervenit în actul de justiţie atunci când l-a "smotocit" pe procurorul general al României cu privire la dosarele revoluţiei şi mineriadelor.
Ea a mai arătat că acesta este unul dintre motivele pentru care protestele din justiţie vor continua, fiind una dintre situaţiile în care politicul se imixtionează în justiţie.
Şeful statului i-a spus, marţi, procurorului general Codruţa Kovesi, la medierea de la Cotroceni între Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi Parchetul ÎCCJ, să nu îl trateze ca pe un ziarist pentru a fi "prinsă pe telex", ci să comunice ce se întâmple cu dosarele revoluţiei şi mineriadelor.
"Vreau să comunicaţi nu numai mie, dar şi opiniei publice, ce se întâmplă cu aceste dosare. Daţi o speranţă că se va continua ancheta şi se va ajunge la sfârşit", i-a cerut şeful statului Codruţei Kovesi.
În apărarea sa, procurorul general a afirmat că depinde de ceea ce înţelege Traian Băsescu prin speranţă.
"Am spus că vom soluţiona cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluţii. Eu nu pot să vă promit o soluţie şi nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a făcut. O să dăm o soluţie...", a spus Kovesi.
Ea a fost întreruptă de preşedintele Băsescu, care i-a cerut să nu îl trateze ca pe un ziarist, scrie Mediafax. "Cred că aţi înţeles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugăminte: nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie. Vorbiţi cu şeful statului, care vă spune aşa: au murit 1600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Aveţi soluţie sau nu?! Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreţi să spuneţi, că vă impun o soluţie ?! Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii sau au fost împuşcaţi de cineva. Nu mă confundaţi cu ziarişti cărora le faceţi declaraţii să fiţi prinsă pe telex", a spus şeful statului.
Şeful statului a cerut Parchetului instanţei supreme să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarelor revoluţiei şi a propus ca, dacă există această posibilitate, generalul Dan Voinea să revină în activitate, ca procuror civil.
"Mi se pare inadmisibil: 20 de ani şi nu avem soluţii nici pentru 13-15 iunie, nici pentru crimele de la Revoluţie. Cer Parchetului General să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare. Vom discuta dacă domnul general vrea să revină de la pensie să lucreze la acest dosar, să continue la acest dosar", a spus preşedintele Băsescu, la finalul şedinţei de mediere între Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. La întâlnire au mai participat premierul Emil Boc, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi procurorul general Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele l-a mai criticat pe procurorul general pentru o soluţie dată într-un dosar de la Târgu Mureş, în care jandarmul Ionel Buculei, alături de mai multe persoane, a fost anchetat din 1990 până în 2007 într-un caz privind uciderea a şase persoane şi rănirea altor 21, în timpul manifestaţilor anticomuniste din decembrie 1989.
Preşedintele Băsescu a catalogat, marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţia 21 Decembrie şi Parchetului ICCJ, drept "absolut ridicol" un paragraf dintr-o ordonanţă prin care se instituia NUP (neînceperea urmăririi penale) într-un dosar al unui revoluţionar, în care ar fi specificat că "au murit doar 27 de oameni".
În dosarul respectiv s-au făcut cercetări privind împrejurările în care au fost şase persoane ucise şi 21 rănite în timpul manifestaţiilor de la Târgu Mureş din timpul revoluţiei, unde militari şi miliţieni au fost scoşi în stradă pentru a apăra regimul comunist, condus de cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro